Skip to main content

Γώγος:Κρίσιμη η κατάσταση-Να περιορίσουμε τη διασπορά πριν τον χειμώνα

Έκανε έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

Την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση του κοινού για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη υγειονομικά», καθώς όπως τόνισε η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της όσον αφορά το σύστημα υγείας, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο η κρισιμότητα έγκειται ως προς την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, αφού αυτή πρέπει να περιοριστεί λόγω της έλευσης του χειμώνα. «Να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση πριν τον χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η αντιμετώπιση θα γίνει με κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων, κατάλληλο testing, έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία με τους κατάλληλους αλγορίθμους και κατάλληλη ιχνηλάτηση επαφών.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαφύλαξη του υγειονομικού συστήματος, στοχευμένη ενημέρωση του κοινού και εμβολιασμοί για το χειμώνα.

«Παίρνοντας τα μέτρα γρήγορα για τον κορωνοϊό θα περιορίσουμε τη διασπορά των άλλων ιώσεων όπως η γρίπη», είπε ο κ. Γώγος ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «είμαι αισιόδοξος, έχουνε φτιάξει τον ελληνικό αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στην αντιμετώπιση των ασθενών. «Τα πάμε αρκετά καλά στα νοσοκομεία, ως προς την περιφρούρηση του εθνικού συστήματος», είπε ο κ. Γώγος. Σχετικά αισιόδοξος, έχουμε καλύτερα φάρμακα, έχουμε φτιάξει τον αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Κάνοντας αποτίμηση των κρουσμάτων για τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, είπε πως τα 841 κρούσματα είναι εισαγόμενα και αφορούν το 13%, το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ 698 κρούσματα αφορούν συρροές από επαγγελματικούς χώρους.

Έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη δημόσια υγεία.

«Κανείς δεν μπορεί αν αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος, ούτε την επίδρασή της σε οικονομικά και υγειονομικά μεγέθη» είπε και τόνισε πως το βασικό φορτίο της πανδημίας του κορωνοϊού το σηκώνει η αμερικανική ήπειρος.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον περισσότερα από 4,3 εκατ. μολύνσεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος 2ου κύματος στο οποίο μέσα βρίσκεται και η Ελλάδα. Το φαινόμενο στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη σχετική χαλάρωση και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.