Skip to main content

Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινή έξοδο και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο. 

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα λόγω των κορωνοπάρτι, ο κ. Γώγος απάντησε ότι η επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού.

Εξήγησε ότι παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το λιανεμπόριο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις. 

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σχετικά με τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση».