Skip to main content

Λοιμωξιολόγος: Τα 3 σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά.

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα, ανέλυσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο ανέλυσε τρία σενάρια.

Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».

Σύψας: Μαζικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι του 2021

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».

Αυτό είπε μιλώντας στο Mega o ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό κ. Νικόλαος Σύψας, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Νίκος Σύψας.

Και συνέχισε:

«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».

Ο κ. Σύψας είπε ότι «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες κλπ αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο λοιμωξιολόγος, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών - πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν» ανέφερε και διευκρίνισε ότι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Σημείωσε πως η ΕΕ έπραξε σωστά και προπαρήγγειλε το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε» ανέφερε.

Στάθηκε τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας τονίζοντας πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης». Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία.

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να δούμε νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο όπως στην Ισπανία. Όπως είπε, σε ορισμένα σχολεία υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, αλλά σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος COVID-19, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Τέλος μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία. «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», είπε.