Skip to main content

Goldman Sachs: Ίσως η Ελλάδα χρειαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της GS.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Huw Pill, ο οποίος προειδοποιεί ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σε δημοψήφισμα ή ακόμη και σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η χώρα παλεύει να αποπληρώσει το χρεός της στα 1,6 δισ. ευρώ για αυτόν τον μήνα και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα έχει όλα.

Οι πολίτες της χώρας καλούνται να πάρουν μια "δύσκολη απόφαση": είτε την έξοδο από το ευρώ είτε την συνέχιση της σκληρής λιτότητας.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο κ. Pill σημειώνει πως η κυβέρνηση "ξεμένει" από χρηματοδοτήσεις ώστε να πληρώσει τους πιστωτές, ενώ υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση ύψους 304 εκατ. ευρώ  στο ΔΝΤ μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξελέγη - για διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή - είναι «ασυμβίβαστη» με τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Με την σταδιακή έλλειψη ρευστότητας, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και υπό αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα (και πιθανώς γρήγορα) σε τεχνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή το «βασικό σενάριο» εξακολουθεί ωστόσο να είναι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία μπορεί να επακολουθήσει μιας επιδείνωσης της κατάστασης.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή και, συνεπώς, μια νέα κυβέρνηση, μέσω ενός δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών, μπορεί να απαιτηθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τη δική του θέση χωρίς μια νέα πολιτική εντολή, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs.