Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 35.000 οχήματα περνούν καθημερινά τα διόδια Ωραιοκάστρου

Τα διόδια Ωραιοκάστρου ο σταθμός με τις περισσότερες διελεύσεις στην Εγνατία Οδό. Πού θα κατασκευαστούν οι επτά πλευρικοί σταθμοί στη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί να άργησαν να λειτουργήσουν, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το πέρας της κατασκευής τους, ωστόσο, τα διόδια του Ωραιοκάστρου αναδεικνύονται, από τις πρώτες κιόλας βδομάδες λειτουργίας τους ως ο σταθμός με τις περισσότερες διελεύσεις μεταξύ αυτών οι οποίοι λειτουργούν κατά μήκος του κύριου άξονα του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Καλές εισπράξεις σημειώνει και ο σταθμός της Ασπροβάλτας ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του, μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 4 Δεκεμβρίου.

Από τον σταθμό διοδίων του Ωραιοκάστρου, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί στις 20 Νοεμβρίου, διέρχονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, περίπου 35.000 οχήματα κάθε τύπου και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αντιθέτως, τα σαββατοκύριακα οι διελεύσεις σημειώνουν σημαντική μείωση, κατά περίπου 37%, πέφτοντας στις 22.000 κατά μέσο όρο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η πλειονότητα των διελεύσεων αφορά μετακινήσεις από και προς την εργασία και είναι βέβαιο ότι κάποια οχήματα διέρχονται δύο ή και περισσότερες φορές ημερησίως.

Αντίστροφη είναι η εικόνα στα διόδια των Μαλγάρων. Σε αυτά οι διελεύσεις τις καθημερινές ανέρχονται σε περίπου 27.000 κατά μέσο όρο, ενώ τα σαββατοκύριακα παρουσιάζουν αύξηση κατά σχεδόν 13%, φτάνοντας στις 30.000.

Οι υπόλοιποι τρεις σταθμοί διοδίων της Εγνατίας οδού που είναι πλησιέστεροι προς τη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται περίπου ισοδύναμοι. Συγκεκριμένα, ο νεότερος όλων, ο σταθμός της Ασπροβάλτας, καταγράφει περίπου 9.000 διελεύσεις κατά μέσο όρο τις καθημερινές και 10.500 τα σαββατοκύριακα. Εκτιμάται, βεβαίως, ότι στον εν λόγω σταθμό αναμένεται σημαντική αύξηση των διελεύσεων κατά τους θερινούς μήνες δεδομένου ότι την περιοχή επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες αλλά και αλλοδαποί.

Ανάλογες επιδόσεις σημειώνει και ο γειτονικός σταθμός διοδίων της Ανάληψης με περίπου 10.000 διελεύσεις κατά μέσο όρο τις καθημερινές και 11.500 τα σαββατοκύριακα.

Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για τον σταθμό στον Πολύμυλο, τον παλαιότερο της Εγνατίας οδού ο οποίος καταγράφει επίσης περίπου 10.000 διελεύσεις κατά μέσο όρο τις καθημερινές και 11.000 τα σαββατοκύριακα.

 

ΣΤΑΘΜΟΙ

ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΑ Σ/Κ

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

35000

22000

ΜΑΛΓΑΡΩΝ

27000

30000

ΑΝΑΛΗΨΗΣ

10000

11500

ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ

9000

10500

ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ

10000

11000

 

Μέχρι το καλοκαίρι οι υπόλοιποι σταθμοί

Στην Εγνατία οδό λειτουργούν αυτή τη στιγμή 15 σταθμοί διοδίων εκ των οποίων, οι 12 στον κύριο άξονα και οι υπόλοιποι τρεις στους καθέτους αυτοκινητόδρομους (Προμαχώνας, Εύζωνοι, Ιεροπηγή). Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 38 σταθμών διοδίων, εκ των οποίων 18 θα είναι μετωπικοί και οι υπόλοιποι 20 πλευρικοί.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατία Οδός Α.Ε. Κώστα Κουτσούκο οι υπόλοιποι σταθμοί διοδίων (τρεις μετωπικοί και 20 πλευρικοί) θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία, όπως προέβλεπε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση η οποία είχε υπογραφεί από τους Χρήστο Σπίρτζη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 29 Μαΐου 2017. Ήδη οι τρεις μετωπικοί σε Καβάλα, Σιάτιστα και Στρυμονικό είναι υπό κατασκευή, μάλιστα ο τελευταίος θα λειτουργήσει πιθανότατα έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Από τους 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων οι επτά θα βρίσκονται πέριξ της Θεσσαλονίκης σε Κλειδί, Μάλγαρα, Χαλάστρα, Λαγκαδά, Προφήτη, Βαγιωχώρι και Βρασνά. Οι υπόλοιποι 13 θα λειτουργήσουν σε Παναγιά, Μέστη, Γαληψό, Σιάτιστα, Καλαμιά, Μουσθένη, Ελευθερούπολη, Άγιος Ανδρέας, Άσπρα Χώματα, Βαφέικα, Ίασμος, ΒΙΠΕ Κομοτηνής και Πολύκαστρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτοι σταθμοί οι οποίοι θα τεθούν σε λειτουργία είναι οι πλευρικοί σταθμοί στη Μέστη, στο Γαληψό και στο Βαγιοχώρι, με τιμές διέλευσης 0,80€, 0,30€ και 0,60€ αντίστοιχα για την κατηγορία οχήματος 2, δηλαδή για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κουτσούκος είπε πως μέσα στο 2020 θα υπάρχει και στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού η δυνατότητα χρήσης e-pass ώστε να μην χρειάζεται να σταματά ο οδηγός προκειμένου να καταβάλει το αντίτιμο των διοδίων.