Δευτέρα 6 Απριλίου 2020
x

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ: ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΦΟΥΕΓΟ

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

Το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της ψς και η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο, μπήκε ξανά

Σε φάση έκρηξης μπήκε ξανά την Κυριακή, το ηφαίστειο Φουέγο, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο.

Το Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς») πλέον «εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, την πέμπτη από την αρχή της χρονιάς», εκτοξεύοντας μια στήλη καπνού που έφθασε σε ύψος 1.000 και πλέον μέτρων από τον κρατήρα του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, κατακρημνίσεις ηφαιστειακής τέφρας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά κοινότητες στα νοτιοδυτικά του κρατήρα, ωστόσο δεν αποφασίστηκε να εκκενωθεί καμιά από αυτές.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή  υλικές ζημιές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ