Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
x

ΓΟΥΛΑ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΑΧΙΑΟΥ-ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η υποψήφια ευρωβουλευτής είπε πως αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την αυτοδιοίκηση και τον δήμο «επειδή πρυτάνευσαν άλλες λογικές».

Το εγκώμιο του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Νίκου Ταχιάου έπλεξε η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υποψήφια ευρωβουλευτής Καλυψώ Γούλα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γούλα, η οποία ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αποχώρησε καθώς, όπως είπε, «πρυτάνευσαν άλλες λογικές», χαρακτήρισε εύλογη την παρουσία της στην κεντρική εκδήλωση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου, του οποίου την υποψηφιότητα θεωρεί «πολύ καλή».

«Πήγα πράγματι στην προεκλογική συνάντηση του Νίκου Ταχιάου, ο οποίος είναι ο υποψήφιος για τις εκλογές, έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας τεχνοκράτης, έχει περάσει από την αυτοδιοίκηση, γνωρίζει τα θέματα της πόλης, γνωρίζει και κάποια ζητήματα που ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως δεν τα πήγαμε και τόσο καλά, όπως η καθαριότητα και κάποια άλλα ζητήματα. Έχει τα στοιχεία ενός ανθρώπου που θα προσβλέψει και θα φροντίσει να ασχοληθεί. Έχει και πολλά αξιόλογα άτομα, τα οποία και γνωρίζω, στον συνδυασμό του. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή υποψηφιότητα», ανέφερε στο «Πρακτορείο FM» η κ. Γούλα.

Για τη, δε, απόφασή της να αποσυρθεί από την αυτοδιοικητική εκλογική «κούρσα» -μεταξύ άλλων- σημείωσε: «Με θλίψη αναγκάστηκα, απ' αυτά που αισθάνθηκα και που γίνονταν, να δηλώσω στον δήμαρχο ότι αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Και φυσικά παραιτήθηκα και από τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής συμβούλου γιατί ακριβώς στη λογική της σοβαρής και αξιοπρεπούς μου παρουσίας όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσα να μείνω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητη και να μην ψηφίζω πράγματα και θέσεις που είχα υποστηρίξει. Θεωρώ ότι είναι αναξιοπρεπές, γι' αυτό και το έκανα».

Σχολιάζοντας, επίσης, τις πολλές υποψηφιότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είπε πως «το θέμα είναι να μην χάσουμε το μέτρο» και χαρακτήρισε ακατανόητη την αύξηση αυτή του αριθμού των υποψηφίων. «Δεν είναι άλλοθι, επειδή είναι η απλή αναλογική. Βλέπουμε και στην Αθήνα -για να μετρήσουμε με μια αντίστοιχα μεγάλη πόλη- πως δεν υπάρχουν 26-27 υποψήφιοι και κάθε μέρα άλλη μία υποψηφιότητα. Μη χάσουμε το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τιμητική η πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο

Αναφερόμνη τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η κ. Γούλα έκανε λόγο για μια τιμητική πρόταση. «Το να συμμετέχεις σ' ένα ευρωψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχουν άλλοι 41 υποψήφιοι, είναι μία τιμή, η οποία ήρθε ως συνέχεια της αναγνώρισης των όσων έχω προσφέρει στην πόλη μέσα από την ιδιότητά μου ως αντιδημάρχου και στη συνέχεια ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναγνωρίστηκε ότι μπορεί να προσφέρει η Καλυψώ Γούλα ως άτομο», σημείωσε, επισημαίνοντας πως μπορεί να παραξένεψε κάποιους η μεταπήδησή της αυτή από τον χώρο της αυτοδιοίκησης στη "μάχη" των ευρωεκλογών, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι και τόσο περίεργη ούτε η επιλογή μου, ούτε η συμμετοχή μου».

«Είναι μεγάλο άλμα, αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Πράγματι, με τα οκτώ χρόνια που ήμουν στην αυτοδιοίκηση (6 χρόνια ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και 2 χρόνια ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), απέκτησα μία εμπειρία για τα πράγματα που αφορούν στην πόλη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία, ήταν μια μεγάλη τιμή η επιλογή μου από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη», τόνισε η κ. Γούλα.

Αναφέρθηκε, δε, σε μια σειρά έργα που έγιναν την περίοδο που η ίδια ήταν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και στα οποία έγινε αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει «πόσο χρήσιμο είναι να έχουμε καλή αξιοποίηση των πόρων που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα, ερωτηθείσα εάν υπάρχουν περιθώρια ακόμα καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η κ. Γούλα απάντησε πως «σε όλα χρειάζεται σχεδιασμός», ανέφερε ως παράδειγμα τα όσα χρήσιμα έγιναν στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν πάντα περιθώρια και βελτίωσης και περισσότερης διεκδίκησης και σε άλλους τομείς- καινοτομία, εξωστρέφεια, τουρισμός».

Εν ενεργεία δικηγόρος, η Καλυψώ Γούλα θεωρεί πως η επαγγελματική της ιδιότητα θα τη βοηθήσει και στην Ευρωβουλή, σε περίπτωση που εκλεγεί, όπως έγινε και στην περίπτωση της ενασχόλησής της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό που σου αφήνει η δικηγορία δεν είναι μόνο το γνωστικό αντικείμενο, είναι και το πώς σκέφτεσαι για να φτάσεις στο αποτέλεσμα, οπότε κι αυτό είναι χρήσιμο και θέλω, εφόσον εκλεγώ, να το αξιοποιήσω στο έπακρο και για τη χώρα και φυσικά και για την πόλη μας», επισήμανε.

«Να είμαστε όλοι εκεί και να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές»

Ερωτηθείσα για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, η κ. Γούλα σημείωσε: «Η άνοδος του εθνικισμού και της ακροδεξιάς είναι κάτι που στιγματίζει τις μέρες μας και επηρεάζει στη συνέχεια και όλα αυτά τα οποία πιστεύουμε για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την έννοια αυτής της "οικογένειας", που συνιστά -ή θα έπρεπε να συνιστά- η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλος αυτός ο ευρωσκεπτικισμός συνδέεται άμεσα και με το Brexit, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Θα είναι χρήσιμο, λοιπόν, να μην δούμε τις ευρωεκλογές ως "χαλαρές" εκλογές, ως "χαλαρή" ψήφο, αλλά μία ψήφο με ουσία και θα πρέπει να προσέξουμε να ψηφίσουμε όλοι, γιατί η Ελλάδα δεν υπάρχει κατ' εμέ χωρίς την Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε ενεργοί και να συμμετάσχουμε, να προασπίσουμε έννοιες, οι οποίες αρχίζουν να χάνονται, όπως η αλληλεγγύη, που είναι μέσα στην ίδια την έννοια της Ευρώπης. Αυτό κάνει κρίσιμες αυτές τις εκλογές και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και να ψηφίσουμε».

Απευθυνόμενη προς τους νέους ανθρώπους της χώρας, τους καλεί να βγουν μπροστά και να πάρουν θέση καθώς, όπως σημείωσε, «δεν αρκεί να μπαίνουν μόνο σε μια διαδικασία άρνησης ή εφησυχασμού».

Προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θα θέσει σε περίπτωση εκλογής της, η κ. Γούλα είπε πως στη δική της υποψηφιότητα πρυτανεύει πάντα το έργο της κοινωνικής πολιτικής, χωρίς βέβαια να είναι μόνο αυτό, αλλά είναι ένας τομέας, πάνω στον οποίο έχει εργαστεί περισσότερο και ως αρμόδια αντιδήμαρχος επί σειρά ετών.

Ένα ακόμα θέμα, στο οποίο θα δώσει έμφαση, εφόσον εκλεγεί, και το οποίο απασχολεί και την Ευρώπη στο σύνολό της είναι αυτό του προσφυγικού - μεταναστευτικού. «Θα θελήσω να παρέμβω κατά το δυνατόν, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες λύσεις σε ζητήματα, όπως οι διαδικασίες ασύλου και η αντιμετώπιση των ζητημάτων των προσφύγων σε όλη τη χώρα», ανέφερε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ