Skip to main content

Γουμένισσα: Εφαρμογές θα αποτυπώσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης

Ψηφιακές εφαρμογές θα αποτυπώσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς.

Το σύνολο των εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της Γουμένισσας Κιλκίς, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του τοπικού κρασιού, στοιχείο που στην οινοποιία ονομάζεται τερουάρ (terroir), θα αποτυπώσουν με ψηφιακές μεθόδους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Συγκεκριμένα ειδικοί σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στα αμπελοτόπια της Γουμένισσας θα συλλέγουν πληροφορίες οι οποίες θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε διαδικτυακή πλατφόρμα (portal). Η πλατφόρμα, στη συνέχεια, θα ενημερώνει τους αμπελοκαλλιεργητές, παρέχοντάς τους τις σωστές πληροφορίες ώστε να τους βοηθά στη διαδικασία παραγωγής. Οι συμμετέχοντες στο έργο θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να παρακολουθούν - ανά πάσα στιγμή - τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και να εξετάζουν τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν. Την ίδια στιγμή μέσω των ψηφιακών αυτών εργαλείων, θα κωδικοποιούνται τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης που είναι υπεύθυνα για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα του κρασιού.

Το έργο αναμένεται να ενισχύσει την εξωστρέφεια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας, να τονώσει την τοπική οικονομία και να ισχυροποιήσει τη θέση της στον εγχώριο αμπελουργικό και οινοποιητικό χάρτη. Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους έργα αναδεικνύουν το μοναδικό «ύφος» της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας.

Σημειώνεται ότι την ιδέα για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ψηφιακών εφαρμογών είχε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Κιλκίς ενώ η υλοποίησή της έγινε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στελέχη της ΔΑΟΚ, οινοποιοί και ομάδα παραγωγών το περασμένο καλοκαίρι με τον προϊστάμενο του Τμήματος Οίνου και Αμπέλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.