Skip to main content

Γρ. Προϋπολογισμού: Βελτιωμένο κατά 711 εκατ. το πλεόνασμα α' 4μήνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει βελτιωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 654 εκατ. σε σχέση με πέρυσι

Βελτιωμένο κατά 711 εκατ. ευρώ -σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2017- εμφανίζεται το ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος 2018.

Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει βελτιωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 654 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τα έσοδα, παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 εκατ. ευρώ. Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα».

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαμόρφωσαν τα έσοδα αποκρατικοποίησεων τετραμήνου 2017 στα 956 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2018. Παρότι σε ταμειακούς όρους τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη.

Τέλος, οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά τις δαπάνες, παρατηρείται μείωση κατά 1,120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (727 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες για τόκους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ κατά 32 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης ήταν χαμηλότερη της αντίστοιχης του α’ τετραμήνου του 2017, καθώς διαμορφώθηκε σε 44 εκατ. ευρώ έναντι 157 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση