Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ(ΦΩΤΟ)

Ένα βιοτεχνικό κτήριο του 1965 μετατράπηκε σε loft κατοικίες, χώροι γραφείων σε μοντέρνο διαμέρισμα και ένα παλιό σπίτι σε ντιζαϊνάτη κατοικία.

Η συνεχής αναζήτηση κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει οδηγήσει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς στην εύρεση νέων οικιστικών λύσεων όπως η ανακαίνιση και αναστήλωση παλαιών σπιτιών και κτηρίων κάποια εκ των οποίων παλαιότερα λειτουργούσαν ως επαγγελματικά γραφεία ή και βιοτεχνίες.

Το open house επέλεξε κάποια χαρακτηριστικά δείγματα της τάσης αυτής που πραγματικά κάνουν τους επισκέπτες να θέλουν να μετακομίσουν πάραυτα.

Διαμέρισμα στα Λαδάδικα

Μόλις ξεκινήσεις να περπατάς στο πλακόστρωτο της Κατούνη, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, υπάρχει μια πολυκατοικία που κρύβει ένα αρχιτεκτονικό διαμαντάκι.

Στους χώρους που στεγάζονταν άλλοτε χώροι γραφείων, πλέον υπάρχει ένα μοντέρνο διαμέρισμα για δύο άτομα και ένα μικρότερο απέναντι που λειτουργεί ως ξενώνας.



Κύριο χαρακτηριστικό του διαμερίσματος είναι τα παράθυρά του που κυριαρχούν στις όψεις του σαλονιού και προσφέρουν άπλετη θέα  στην πόλη και μεταξύ άλλων στο εντυπωσιακό διατηρητέο της Εθνικής.

Λόγω του όγκου των οπτικών πληροφοριών που έρχονται από τα παράθυρα, το σπίτι είναι διακοσμημένο σε λιτές και καθαρές γραμμές ενώ από άποψη υλικών κυριαρχεί το ξύλο, το μάρμαρο, ο τεχνητογρανίτης και το μωσαϊκό.

Οι χώροι είναι μεγάλοι και ανοιχτοί καθώς το σαλόνι, η ταπεζαρία και η κουζίνα βρίσκονται σε έναν ενιαίο χώρο και διαχωρίζονται με έξυπνες διακοσμητικές επιλογές, όπως μια  σιδερένια ανοιχτή βιβλιοθήκη.

Λειτουργική και καλαίσθητη είναι και η κρεβατοκάμαρα καθώς πίσω από το κρεβάτι βρίσκεται ο μακρόστενος χώρος βεστιαρίου όπου υπάρχουν χωνευτές ντουλάπες και συρτάρια.



Την ανακαίνιση επιμελήθηκε το γραφείο urban soul project.

Loft σε πρώην βιοτεχνικό κτήριο

Στην οδό Κλεισούρας, στο στενό πάνω από την Εγνατία κάποτε λειτουργούσε το μεγαλύτερο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας της πόλης. Κατάλοιπο της εποχής εκείνης είναι μια βιοτεχνία που χτίστηκε το 1965. Εντοπίζοντας τις δυνατότητες του εγκαταλελειμμένου από καιρό κτηρίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο EPM Forward αποφασίζει να αναδιαμορφώσει συνολικά το κτίσμα με στόχο να δημιουργήσει 29 κατοικίες πλήρως επιπλωμένες, τύπου loft.



Τα μικρά διαμερίσματα έχουν διαμορφωθεί και επιπλωθεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται κάθε εκατοστό του χώρου. Πρόκειται για ενιαίους χώρους ή χώρους με ένα δωμάτιο και μοντέρνα, λιτή διακόσμηση. Η διακόσμηση έχει κάποια στοιχεία που θυμίζουν το βιοτεχνικό παρελθόν του κτηρίου όπως τα κόκκινα τούβλα που επενδύουν κάποιον τοίχο του σαλονιού.

Τα loft δεν διαθέτουν μπαλκόνια ή παντζούρια και ο φυσικός φωτισμός μπαίνει από τα παράθυρα.



Αναφορικά με τη λειτουργία τους υπάρχει ενιαίο μίσθωμα που καλύπτει όλες τις ανάγκες του διαμερίσματος.

Διαμέρισμα στην Ίωνος Δραγούμη

Η είσοδος της παλιάς πολυκατοικίας με τους ξεφλουδισμένους σοβάδες και τη σπασμένη ξύλινη κουπαστή του κλιμακοστασίου σίγουρα δεν προιδεάζει για το μοντέρνο διαμέρισμα που βρίσκεται πίσω από την πόρτα του δεύτερου ορόφου.

Το γραφείο urban soul project μεταμόρφωσε ένα παλιό διαμέρισμα σε ένα στυλάτο σύγχρονο σπίτι που φιλοξενεί μια πολυμελή οικογένεια. Οι μεγάλοι χώροι που χαρακτήριζαν τότε την διαρρύθμιση των σπιτιών της δεκαετίας του 50 και του 60 χωρίστηκαν σε μικρότερους ώστε να μπορούν στα 100 τμ του σπιτιού να φιλοξενηθούν ένα μεγάλο σαλόνι με κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια.



Η διακόσμηση του σπιτιού χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα όπως πράσινο και ζωηρό ροζ που θυμίζουν τη δεκαετία του 70. Στα πατώματα υπάρχει το μωσαϊκό που φέρνει στο νου τη δεκαετία του ‘60. Στο σαλόνι έχουν κατασκευαστεί επίσης με γυψοσανίδα δύο καμάρες οι οποίες αποτελούν φόρο τιμής στη δεκαετία του 80 όπου κυριάρχησε η τάση για πολύτέλεια ενώ την ίδια τάση υπηρετούν και οι χρυσές λεπτομέρειες που εντοπίζονται στα τελειώματα του μωσαϊκού στα πατώματα.

Όπως και στην περίπτωση του πρώτου κτηρίου, οι διαφορετικές χρήσεις του μεγάλου ενιαίου χώρου διαχωρίζονται διακριτικά με έπιπλα ή όπως στην περίπτωση της κουζίνας και του χολ με λιτά σιδερένια πλαίσια.

Η ανακαίνιση του κτηρίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ