Skip to main content

Γρανούζη: Η γυναικεία παρουσία στα κοινά μπορεί να κάνει τη διαφορά

Άρθρο της Χρύσας Γεωργιάδου Γρανούζη στη Voria.gr, επιχειρηματία και υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

της Χρύσας Γεωργιάδου Γρανούζη*

«Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό», είπε κάποτε η Έλινορ Ρούσβελτ. Μία γυναίκα που αρνήθηκε να μείνει στη σκιά του Προέδρου συζύγου της αλλά στάθηκε δίπλα του, ισότιμη όσο και αυτόνομη, εκπέμποντας το δικό της φως και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ώστε να προβάλει, με πίστη και μαχητικότητα, τα δικαιώματα των γυναικών της εποχής της.

Τρία τέταρτα του αιώνα μετά, και παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των δικαιωμάτων μας, οι γυναίκες παλεύουμε ακόμη να βρούμε τη θέση που μας αξίζει και δικαιούμαστε, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Και ίσως, το «νερό», στο οποίο αναφέρθηκε η Έλινορ στην τόσο χαρακτηριστική της φράση, δεν ήταν ποτέ πιο «καυτό» όσο σήμερα,  σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί το αυτονόητο: την ισότιμη παρουσία της στον επαγγελματικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό στίβο. Πάντοτε, παράλληλα με όλους τους υπόλοιπους συμβατικούς και καθιερωμένους ρόλους της.

Η ζωή μας αποδεικνύει πως το «καυτό νερό» στο οποίο πολλές από εμάς, τις γυναίκες, βρεθήκαμε, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, μας έκανε όχι μόνο πιο δυνατές αλλά και πιο αποφασισμένες. Αποφασισμένες να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα τη θέση μας στο σημερινό γίγνεσθαι και να εργαστούμε ώστε να προλειάνουμε το έδαφος για ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο «αύριο».

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η μέριμνα των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, τα παραδοσιακά στερεότυπα, τα οποία επιβιώνουν ισχυρά στις κατά τόπους κοινωνίες  είναι οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες που οδηγούν στην περιορισμένη παρουσία της γυναίκας τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και στην εμπλοκή με τα κοινά.  Ωστόσο, πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή που βγαίνει, τελικά, χαμένη από την ισχυρή γυναικεία παρουσία σε όλα τα πεδία, αλλά και στα κοινά είναι η ίδια η κοινωνία! Που στερείται τη δύναμη, την αντοχή, την ευρηματικότητα, τη δυναμικότητα αλλά και την ευαισθησία της γυναικείας προσέγγισης.

Σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας αλλά και της δράσης μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στους υπόλοιπους φορείς όπου συμμετέχω εργάστηκα για την προώθηση προγραμμάτων και μηχανισμών στήριξης που προωθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Και, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, παρέμεινα πιστή στον κύριο ρόλο μου, της μητέρας δύο κοριτσιών , 24 και 26 ετών σήμερα, οι οποίες αποτελούν διαρκή έμπνευση στη ζωή μου, και στην επαγγελματική πορεία αλλά και στην απόφασή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 29ης Μαΐου.

Η αλληλοϋποστήριξη των γυναικών είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε, από όποια θέση δράσης βρίσκεται η καθεμιά από εμάς, να μαχόμαστε ενισχύοντας τα δικαιώματα του συνόλου. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον τομέα της εργαζόμενης γυναίκας, διεκδικήσεις όπως επιδόματα, μειωμένα ωράρια, επαρκείς παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, κλπ, εξακολουθούν, και δικαίως, να υπάρχουν.  Με δεδομένο ότι  η ουσιαστική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότητα των δράσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως δικαιούχος ευρωπαϊκών κονδυλίων, μπορεί να κάνει τη διαφορά! Συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ανάπτυξη της γυναικείας  επιχειρηματικότητας, εν δυνάμει σημαντικός μοχλός ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα.

Σε ότι με αφορά, την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την πολύχρονη συμμετοχή μου στα κοινά, τη μαχητικότητα και την όποια  δυνατότητα δράσης απορρέει από την παρουσία μου στους μηχανισμούς στήριξης της γυναίκας επαγγελματία είμαι αποφασισμένη να θέσω στην υπηρεσία των συμπολιτών μου με στόχο την προώθηση των ίσων ευκαιριών, την κατάργηση των ανισοτήτων και των επαγγελματικών στερεοτύπων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Και με τη δέσμευση πως θα αξιοποιήσω την ψήφο σας ανταποδίδοντας με έργα την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου.

Η Χρύσα Γεωργιάδου Γρανούζη είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια του πολυχώρου αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού "Κτήμα Λίκνο". Είναι διαχειρίστρια του Δικτύου Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (Σ.Ε.Γ.Ε.) και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών (ΕΕΔΕΓΕ).

Συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα «Αλληλεγγύη».