Skip to main content

Γρεβενά: Στο πόδι όλη η πόλη για το πενθήμερο ιρλανδικό φεστιβάλ της Ημέρας Αγίου Πατρικίου (vid)

Μουσική, χορός, άφθονη μπίρα και για πρώτη φορά το Βιβλίο των Κελλς στην Ελλάδα

Τα Γρεβενά αγαπούν την Ιρλανδία και γιορτάζουν για 8η χρονιά τον εθνικό της προστάτη Άγιο Πατρίκιο. Το πενθήμερο Φεστιβάλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλη η όλη είναι στο πόδι με μουσική, χορό και έξτρα εκδηλώσεις.

Ξεκινάει απόψε το βράδυ και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Παραδοσιακή μουσική, σεμινάρια παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού και χορού, γαστρονομία, βραδιά λογοτεχνίας, κινηματογράφος, ομιλίες  και παρουσιάσεις ιρλανδικής λαογραφίας, είναι οι πτυχές του ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να γνωρίσουν όσοι θα συμμετέχουν στα δρώμενα της γιορτής.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται έκθεση τέχνης αφιερωμένη στο Βιβλίο των Κέλλς (BOOK of Kells) του 9ου μ.Χ. αιώνα, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κειμήλια καλλιγραφίας και εικογράφησης του κόσμου και σαφώς του δυτικού πολιτισμού. Για την ακρίβεια είναι ένα εικονογραφημένο χειρόγραφο Ευαγγελίου στα λατινικά. Το Βιβλίο των Κελλς έχει μείνει στην ιστορία καθώς ξεπερνά σε λεπτομέρεια και πολυπλοκότητα τα σχέδια άλλων βιβλίων παρόμοιας τεχνοτροπίας εκείνων των εποχών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11 π.μ. και θα παραμείνει έως και την 25η Μαρτίου 2023.
Το Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου έδωσε την άδεια ώστε να συμβεί πρώτη φορά στα ελληνικά δρώμενα σχετική έκθεση, η οποία γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και θα λάβει χώρα στο Πνευματικό της Κέντρο.

Στη φετινή διοργάνωση γίνονται σεμινάρια ιρλανδικού τραγουδιού και χορού. Το σεμινάριο τραγουδιού θα διεξαχθεί με τη συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών και τη χορωδία Λίγεια. Στην μαγεία του ιρλανδικού τραγουδιού (sean-nos) θα μυήσει το κοινό η καταξιωμένη εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Astid Γιώτη Andersson. Το σεμινάριο χορού διεξάγεται με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών “Πίνδος” και τα μαθήματα θα αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος Γεράσιμος (Jerry) Μοσχονάς. Έχει τεράστια εμπειρία στους ιρλανδικούς και σκωτσέζικους χορούς τους οποίους διδάχθηκε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους του είδους στη Νέα Υόρκη.
Επίσης ομιλία πάνω στη σχέση της ιρλανδικής με την ελληνική γαστρονομία θα παρουσιάσει η διατροφολόγος Σοφία Μπάμπου.
Το St. Patrick’s Day Festival διεξάγεται υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Ελλάδα και μέγας χορηγός του είναι η ιρλανδική μπύρα Guinness.

Image

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Παρασκευή 17 Μαρτίου

    11:00 – 13:00 Ιρλανδική Φωλίτσα (Irish Nest). Κεντρική Πλατεία Γρεβενών (Πλ. Αιμιλιανού). O Πάτρικ με τους φίλους του από την Ιρλανδία, θα είναι εκεί για να φωτογραφηθεί μαζί σας και να μάθετε κάθε λεπτομέρεια για το φετινό φεστιβάλ. Εργαστήρι ιρλανδικής λαογραφίας για παιδιά και γονείς! Χειροτεχνίες, κυνήγι θησαυρού, face painting! Photo Booth για μικρούς και μεγάλους!

    20.00 Global Greenings  Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενών (Ρολόι). Όλος ο πλανήτης φωταγωγείται με το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας γιορτάζοντας απ’ άκρη σ’ άκρη την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί ΠΑΝΤΟΥ! Σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Γρεβενών, κι εμείς συμμετέχουμε σε αυτή την παγκόσμια γιορτή που ξεκινά από την Ιρλανδία κι ενώνει όλες τις χώρες του κόσμου! Φωταγωγούμε φέτος για πρώτη φορά το Ρολόι των Γρεβενών.  Ένα ιστορικό σύμβολο της πόλης η οποία δημιούργησε και οργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ ιρλανδικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

    21:30 – 00.00 Συναυλία IRISH CROSSINGS + CHAΙNED MAGPIE. (PICCOLO)  (Κεντρικός Πεζόδρομος Γρεβενών. Μ.Αλεξάνδρου). Για πρώτη φορά στο φεστιβάλ μας μια μοναδική σύμπραξη με ιρλανδική μουσική που ενσωματώνει στοιχεία από την ευρύτερη κέλτικη κουλτούρα και όχι μόνο. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σάββατο 18 Μαρτίου

    11:00 – 13:00 Irish Nest. Κεντρική Πλατεία Γρεβενών (Πλ. Αιμιλιανού). Στην ιρλανδική φωλιά θα μπορείτε να συναντήσετε τον Πάτρικ και τους φίλους του, τα ξωτικά από την Ιρλανδία…που θα βοηθήσουν φέτος στη γιορτή! Να μάθετε κάθε λεπτομέρεια του Φεστιβάλ και να προμηθευτείτε με τα τυχερά ιρλανδικά μπισκοτάκια που θα είναι διαθέσιμα, σαφώς δεν θα λείπει το Photo Booth, όπου θα μπορείτε να φωτογραφηθείτε στα “χρωματα” του φεστιβάλ και να κοινοποιήσετε τις φωτογραφίες σας ΠΑΝΤΟΥ!

    11:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. Ο θησαυρός του βιβλίου των Κελλς. Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα δει και να μάθει για το χειρόγραφο αριστούργημα του 9ου μ.Χ. αιώνα. Με την άδεια και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Trinity του Δουβλίνου. (Η έκθεση θα παραμείνει έως στις 25 Μαρτίου)

    14:00 – 17:00 Ιrish Session. ΜΑΡΜΙΤΑ (Μεγάλο Σειρήνι, Γρεβενών) Το 2020 είχαμε προγραμματίσει το πρώτο Irish Session στην Ελλάδα στο φεστιβάλ μας. Δυστυχώς τα γεγονότα της πανδημίας μας πρόλαβαν και δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Η Kathleen, ο Luke, ο Andy και ο Gary έρχονται ξανά στα Γρεβενά και μας καλούν να  γιορτάσουμε όλοι μαζί τη χαρά της ιρλανδικής μουσικής και τον τρόπο που αυτή ξέρει να ενώνει τους ανθρώπους. Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε κάθε μουσικό που επιθυμεί. Η Μαρμίτα μεταμορφώνεται σε ένα ιρλανδικό εστιατόριο! Παράλληλα θα μπορούμε να γευθούμε παραδοσιακό ιρλανδικό μενού και εκλεκτά εδέσματα από την Μαρμίτα! Η Guinness θα ρέει άφθονη κι εκεί…ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

     18:00 – 19:00 Ομιλία. Αναγνωστήριο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η ιστορία της ιρλανδικής διατροφής …και πως συνδέεται με τη Γρεβενωτικη Κουζίνα!  Μια ενδιαφέρουσα ομιλία από την καταξιωμένη διαιτολόγο διατροφολόγο Msc Σοφία Μπάμπου, ταξιδεύοντας και ενώνοντας τα Γρεβενά με την Ιρλανδία, διατροφικά!

     19:00 – 21:00 Σεμινάριο Ιρλανδικού Χορού. (Πολιτιστικός Συλλόγου Πίνδος ) . O Γεράσιμος (Jerry) Μοσχονάς, είναι χοροδιδάσκαλος με εξειδίκευση στους ιρλανδικούς και σκωτσέζικους χορούς τους οποίους διδάχθηκε στην Νέα Υόρκη δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους. Είναι τιμή να τον έχουμε μαζί μας σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο διδασκαλίας χορών. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6944830599 & 2462501198, pindosdance@gmail.com info@stpatricksday.gr. Συμμετοχή στο ημερήσιο σεμινάριο 5€

    21:00 Συναυλία TIR FADA. Λωτός (Κεντρική Πλατεία Γρεβενών). Οι Tir Fada δεν γίνεται να λείπουν από κανένα φεστιβάλ μας. Είναι οι ιδανικοί να πυροδοτήσουνε μια βραδιά γεμάτη ιρλανδική μουσική και να απογειώσουν το κέφι! Κρατήσεις στο τηλ.: 2462 025048. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 19 Μαρτίου

     11:30 –13:30 Εργαστήρι Ιρλανδικής Λαογραφίας Διήγηση Ιρλανδικών Παραμυθιών μετα μουσικής από τους Tir Fada, για παιδιά και γονείς! ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών. Σε συνεργασία με την Ομάδα Γονέων Γρεβενών “ΠΡΟΦΩΝΗ” θα ακολουθήσει εργαστήρι χειροτεχνίας για όλα τα παιδάκια. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

     18:00 – 20-00 ΈΚΘΕΣΗ Ο Θησαυρός του Βιβλίου των Κελλς. Ανά 30′ λεπτά θα λαμβάνει χώρα ξενάγηση.

    20:00 – 23-00 Συναυλία Ιρλανδικής Μουσικής. ΑΥΛΑΙΣ. με το ιστορικό συγκρότημα των IERNIS. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δευτέρα 20 Μαρτίου

    11.00 – 13.00 ΕΚΘΕΣΗ. Ο Θησαυρός του βιβλίου των Κέλλς
    18.00 – 20.00 ΕΚΘΕΣΗ. Ο Θησαυρός του βιβλίου των Κέλλς

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σε τμήματα σχολείων ή οργανωμένες ομάδες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2462501198 καi στo email:  info@stpatricksday.gr

Η έκθεση θα παραμείνει με το παραπάνω ωράριο έως και την 25η Μαρτίου 2023

    20:00 – 21:30 Προβολή Ταινίας. Αίθουσα Αναγνωστηρίου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών θα γίνει προβολή ταινίας σχετική με την Ιρλανδία. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    21:00 Βραδιά Ιρλανδικής Λογοτεχνίας (Καφέ 535) Κεντρική Πλατεία Γρεβενών

Επιμέλεια Λέσχη Βιβλιοδεσίας και Λοιπών Δραστηριοτήτων, ΤΥΡΒΗ.