Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020
x

ΓΡΕΒΕΝΑ: ΠΛΗΡΩΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 600 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ

Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 46χρονου που δεν έστειλε το κινητό για το οποίο όμως πληρώθηκε.

Το ποσό των 583 ευρώ για ένα κινητό που ποτέ δεν πήρε στα χέρια του πλήρωσε ένας 42χρονος, που κατήγγειλε το πρωί της Πέμπτης την απάτη.

Ειδικότερα το περιστατικό σημειώθηκε στα Γρεβενά με τον 42χρονο να καταγγέλει ότι εξαπατήθηκε από έναν 46χρονο, του οποίου τα στοιχεία ταυτοποιήθηκαν έπειτα από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, καθώς κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 583 ευρώ για την αγορά κινητού τηλεφώνου μέσω ηλεκτρονικού καταστήματός του, όμως δεν το παρέλαβε.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα αποσταλεί αρμοδίως, ενώ ενημερώθηκε η κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γρεβενών.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

  • Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών-κινητών σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
  • Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.
  • Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
  • Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ