Skip to main content

Γρίφος οι αποφάσεις για Πάσχα στο χωριό και εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις για πιθανό άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η kathimerini.gr, οι οποίες επισημαίνουν ότι το σχέδιο πηγαίνει βήμα – βήμα και αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κατά τις ίδιες πηγές, σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκκλησίες σημειώνεται πως οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή.

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που διακινούνται και αναφέρουν ότι σχεδιάζεται άνοιγμα της εστίασης ως αντιστάθισμα για κάποια πράγματα που δεν θα γίνουν το Πάσχα ή για να εκτονωθεί η δυναμική των κορωνοπάρτι, σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια εισήγηση.

Επιπλέον, η ιδέα για άνοιγμα της εστίασης -πάντα υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας- εξετάζεται να υλοποιηθεί γύρω στις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις φαίνεται πως μένουν προς το παρόν στον πάγο καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι με ορισμένους να τάσσονται υπέρ των διαπεριφερειακών μετακινήσεων με self-test και άλλους να προτάσσουν το Πάσχα στην πόλη έναντι του Πάσχα στο χωριό.

O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι «για το Πάσχα χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες είπε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο».

«Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία», εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε Δερμιτζάκης: Η βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα σχετίζεται με τα ανοίγματα

Παράθυρο για μικρές μετακινήσεις σε εξοχικά το Πάσχα άφησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε.

Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.

Διαβάστε Εξαδάκτυλος: Παράθυρο για μικρές μετακινήσεις σε εξοχικά το Πάσχα

Από την πλευρά του αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», είπε.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα, επισήμανε ότι έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητα τους για μετάδοση του ιού.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε.

Για το Πάσχα, συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν και η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Διαβάστε Φρένο Γιαμαρέλλου–Σαρηγιάννη για Πάσχα: Αρνητικοί για τις μετακινήσεις

Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega απάντησε στο ερώτημα, «γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα».

Όπως σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Τέλος, σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορωνοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».