Skip to main content

Ο καλός καιρός έσωσε τη σεζόν στη Χαλκιδική - Τα μηνύματα για το 2020

Ανάσα για την ελληνική τουριστική αγορά η παράταση του Brexit - Αισιοδοξία για τις κρατήσεις από Βρετανία, σε αναμονή για τη γερμανική αγορά

Μεγάλη ανάσα για τουλάχιστον δύο- τρεις μήνες δίνει στην ελληνική τουριστική αγορά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο Brexit πήρε παράταση μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2020, κάτι που σημαίνει πως τόσο η Ελλάδα στο σύνολό της όσο και η Χαλκιδική θα κινηθούν στην επόμενη σεζόν στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τις βρετανικές ροές.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής (ΤΟΧ), Γρηγόρης Τάσιος, άρτι αφιχθείς από την World Travel Market του Λονδίνου, όπου η υπόθεση της Thomas Cook κυριαρχούσε σε όλα τα πηγαδάκια. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΟΧ στο πλαίσιο της Philoxenia, ο κ. Τάσιος μάλιστα εκτίμησε ότι για τη Χαλκιδική οι αφίξεις των Βρετανών θα κυμανθούν μεταξύ 75.000 με 80.000.

Όπως τόνισε, παρότι υπήρχε αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως εξαιτίας του προβλήματος της Thomas Cook και της αναστάτωσης που έφερε, φάνηκε από τις πρώτες επαφές στη World Travel Market πως άλλοι μεγάλοι παίκτες, όπως η Jet2 Holidays, η Easy Holidays, η TUI και άλλα γραφεία, μπορούν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την Ελλάδα, αν και παραμένει ο προβληματισμός αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν και τα λεγόμενα σλοτς (αεροπορικές βάσεις).

Πάντως, παρόλο που τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από τη Βρετανία, ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις όσον αφορά τη γερμανική αγορά, καθώς οι Γερμανοί είναι διαφορετικής νοοτροπίας και παρόλο που η Condor (θυγατρική της Thomas Cook) διασώθηκε, η γερμανική αγορά δεν έχει προσαρμοστεί σε αντίθεση με την βρετανική.

Η καλοκαιρία έσωζε η σεζόν

Προχωρώντας σε μια αποτίμηση της σεζόν που έληξε μόλις για τη Χαλκιδική ο κ. Τάσιος τόνισε πως η χρονιά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η μία απώλεια της ήταν αυτή της μιας εβδομάδας του Ιουλίου, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων και η άλλη σημαντική απώλεια αυτή της ζημίας του 1,2 εκατ. ευρώ από την Thomas Cook για 19 ξενοδοχεία. Έκανε μάλιστα γνωστό, πως η ζημία αυτή αρχίζει πια και κατηγοριοποιείται από γραφείο μέσω της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και ήδη για τη γερμανική αγορά έχει ξεκινήσει η νομική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, παρά τα προβλήματα αυτά η σεζόν διασώθηκε κυρίως λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Όλος ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ καλός για τη Χαλκιδική, ενώ ξενοδοχεία που έμειναν ανοιχτά και τον Οκτώβριο είχαν πληρότητες της τάξης του 70%. Οι Βαλκάνιοι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, στις «γνωστές 100 μέρες της σεζόν», με πρώτους τους Ρουμάνους, καθώς Σέρβοι και Βούλγαροι κινούνται πολύ σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε βίλες που έχουν αγοράσει και γενικότερα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παγώνουν οι ανακαινίσεις

Αναφερόμενος τέλος στις επενδυτικές κινήσεις στο νομό Χαλκιδικής, τόνισε πως υπάρχει ένα πάγωμα στις ανακαινίσεις, κυρίως εξαιτίας της απώλειας των χρημάτων από την Thomas Cook, με τα όποια σχέδια να μετατίθενται για το 2021, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νεότερο ως επένδυση στο νομό τουλάχιστον για τη σεζόν 2020-2021.Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η οικογένεια Μεντεκίδη «περπατάει» την επένδυση στον Αϊ Γιάννη, με ορίζοντα το 2021, ενώ για την ώρα δεν είναι τίποτα σίγουρο για το Πόρτο Καρράς, καθώς το τίμημα είναι υψηλό. Σε φάση αδειοδότησης βρίσκεται η επένδυση των Ρώσων στο Ξηροποτάμι, στην Ιερισσό, με ορίζοντα το 2021, ενώ το Miraggio άλλαξε χέρια με κύριο σκοπό, όπως φαίνεται, την οικιστική ανάπτυξη.