Skip to main content

Guardian: Για πόσο ακόμα θα στηρίζουν τον Πούτιν Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Τρεις χώρες έχουν δείξει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στο πλευρό της Ρωσίας. Για πόσο όμως μπορεί να συνεχιστεί αυτό;

Τουρκία, Ινδία και Κίνα ανταποκρίνονται με ψυχραιμία στα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα που ξεκίνησαν σε ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται από ρωσόφωνους, αναφέρει ο Πάτρικ Γουίντουρ ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Δύσης- Ρωσίας, εξέδωσε χθες μία ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία της για τις προσπάθειες διεξαγωγής μονομερών δημοψηφισμάτων σε ουκρανικά εδάφη.

«Τέτοιο αθέμιτο τετελεσμένο γεγονός δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, θα περιπλέξει τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας και θα εντείνει την αστάθεια», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Άγκυρας. «Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου… μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ανέκαθεν υποστήριζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ξάφνιασμα Ερντογάν από τη μερική επιστράτευση

Ο Ερντογάν φάνηκε να ξαφνιάστηκε από την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν την Τετάρτη, δεδομένου ότι σε συνέντευξή του στην αμερικανική δημόσια ΤV τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι είχε την εντύπωση πως ο Ρώσος ομόλογός του είχε τη διάθεση να κάνει παραχωρήσεις.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο «PBS», ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου γιατί η πορεία των πραγμάτων είναι αρκετά προβληματική».

Αν και η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποκοπεί οικονομικά από τη Ρωσία, το «business as usual» έχει τελειώσει, σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Δεν είναι ώρα για πόλεμο, λέει ο πρωθυπουργός της Ινδίας

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, είπε στον Πούτιν κατάμουτρα ότι δεν είναι ώρα για πόλεμο, τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επαίνεσε αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, S. Jaishankar, αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Columbia αυτή την εβδομάδα, και τόνισε ότι η χώρα του έχει επανεκτιμήσει τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ. «Καταβάλαμε πολλή προσπάθεια για να σφυρηλατήσουμε μια διαφορετική σχέση με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην προσέγγιση της Ινδίας απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχοντας καταδικάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα ενώ ψήφισε υπέρ του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να του επιτραπεί να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω βιντεοκλήσης.

Αντιφατικές δηλώσεις από τους αξιωματούχους της Κίνας

Τέλος, η Κίνα είναι πιο σκληρό «καρύδι» και οι λακωνικές δηλώσεις των αξιωματούχων της επιδέχονται αντιφατικών ερμηνειών.

Μπορεί να εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμαχία της με τη Ρωσία είναι απαραίτητη για να κρατήσει υπό έλεγχο την Ουάσιγκτον, αλλά οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα, με δυσκολία ενέκριναν το «στοίχημα» του Πούτιν.

Στο μεταξύ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με χώρες σε όλο τον κόσμο, με συμμάχους που εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να απωθήσουν τη Δύση και να βρουν λόγους για να δικαιολογήσουν τις ενέργειες της Μόσχας.

Σχετικά με το ουδέτερο στρατόπεδο, η ίδια πηγή υποστήριξε: «Είναι σαφές τώρα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το ίδιο με την ήττα».