Skip to main content

Guardian: Ο Τσίπρας αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ

«Για να καλύψει το χαμένο έδαφος, ο Τσίπρας πλέον βρίσκεται στη θέση να αντιγράφει το πρόγραμμα των αντιπάλων του» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Για «τεράστιο σοκ» που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το εύρος της ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές κάνει λόγο ο Guardian.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα αυτό ήταν το αποτέλεσμα της απώλεια της μεσαίας τάξης για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που χτυπήθηκε αδυσώπητα από  τους φόρους που επέβαλε στα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης του. Παράλληλα, συμπληρώνει ο Guardian, για την ήττα θα μπορούσε να κατηγορηθεί και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποχής από τις κάλπες.

Πάντως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απέχει έτη φωτός από το 2015,  που το τότε μικρό κόμμα ανερχόταν στην εξουσία τάζοντας ότι "θα σκίσει το μνημόνιο" της λιτότητας που είχε υπογράψει η Αθήνα με τους δανειστές της.    

Στην προσπάθεια του να καλύψει το χαμένο έδαφος, που το έχασε υιοθετώντας τις πολιτικές τις οποίες κάποτε κατήγγειλε, ο Τσίπρας πλέον βρίσκεται στη θέση να αντιγράφει το πρόγραμμα των αντιπάλων του. Δηλαδή, όπως αναφέρει ο Guardian και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπόσχεται μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και μειώσεις στον μισητό φόρο επί των ακινήτων.   

Πάντως για τον Έλληνα πρωθυπουργό τα πράγματα διαγράφονται δύσκολα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατία να ανοίγει στις 10,2 μονάδες, ποσοστό το οποίο είναι μεγαλύτερο από τη νίκη της στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Guardian στο αριστερό κυβερνών κόμμα, στις ημέρες που ακολουθούν πριν τις εθνικές κάλπες, η αισιοδοξία δεν βρίσκεται στα καλύτερα της. Μάλιστα η εφημερίδα παραθέτει σχετικώς τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ότι «το κλίμα δεν είναι σπουδαίο, αλλά πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας και να δώσουμε τη μάχη όχι με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα, όπως επιδιώκει το πρόγραμμά μας». Προσθέτει ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρεί ότι μεγάλο μέρος αυτών που απείχαν από τις κάλπες των ευρωεκλογών, είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στο κόμμα του στις εθνικές εκλογές.