Skip to main content

H «αλβανική» καταγωγή Δένδια και η σχολή Ερντογάν στο Κόσοβο

Σύμφωνα με εφημερίδα των Τιράνων γίνεται αναφορά σε καταγωγή του Έλληνα ΥΠΕΞ από την Αλβανία, χωρίς να τονίζεται ότι είναι από την ελληνική Χειμάρρα.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είναι "Αλβανο-Έλληνας", λόγω της καταγωγής του, υποστηρίζει η εφημερίδα των Τιράνων.

Σύμφωνα με το κείμενο, ο 60χρονος καθηγητής νομικής που γεννήθηκε στο νησί της Κέρκυρας, πολύ συχνά και με υπερηφάνεια, έχει πει ότι οι οικογενειακές του ρίζες είναι στην Αλβανία. Μόνο που η εφημερίδα λησμόνησε να γράψει ότι οι ρίζες του είναι στην Χειμάρρα, όπου ζούσαν μόνον Έλληνες.

Για όσους από άγνοια πολιτικής υποστήριζαν ό,τι τους κατέβαινε. Στα Σκόπια επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο της καταστολής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε την πόρτα των Σκοπίων στην Τουρκική επιρροή.

Ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών μεταφέρει μάλιστα στην σκοπιανή ηγεσία το θετικό μήνυμα της επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου Ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, εξαλείφοντας μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες που είχαν απομείνει πριν γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Μας αρέσει να ακούμε τις δηλώσεις των ξένων, μόνον από την πλευρά που μας ικανοποιεί, και χάνουμε την ουσία. Όλος ο Τύπος αναφέρθηκε σε δήλωση των Γερμανών, ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από παράνομες ενέργειες στη Μεσόγειο.

Αν είναι έτσι τότε τι σημαίνει η σύσταση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ ότι αυτή η διένεξη μπορεί να επιλυθεί «μόνο μέσω διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου»; Για ποια διένεξη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας μιλάει; Εδώ πρόκειται για σαφή καταπάτηση της κυπριακής επικράτειας. Και θα λυθεί με διάλογο; Και με τον διάλογο θα σεβαστεί η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο;

Όπως επίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος: «Απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και βεβαίως ιδιαίτερα προς την Τουρκία, να επιστρέψουν στη βάση του διεθνούς δικαίου». Σε ποιο σημείο η Κύπρος βρίσκεται εκτός διεθνούς δικαίου και πρέπει να επιστρέψει; Καλό είναι επομένως να προσέχουμε τι μας στέλνουν τα πρακτορεία ειδήσεων, που θέλουν να περάσουν τα μηνύματά τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ». Αυτό ακριβώς με τρομάζει. Ότι θα είναι το παλαιό ΠΑΣΟΚ, των πρασινοφρουρών και της εκδικητικότητας, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Αυτούς μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολλές ταφόπετρες σε ορθόδοξο νεκροταφείο στο Λίπλιαν υπέστησαν ζημιές από αγνώστους», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Αστυνομία του Κοσόβου, και διευκρίνισε ότι διενεργεί έρευνα. Πρόκειται για νεκροταφείο κοινότητας στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Σέρβων, μεταξύ των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία.

Το συμβάν προκάλεσε την οργή του Βελιγραδίου. «Η καταστροφή είκοσι και πλέον επιτύμβιων πλακών (...) δείχνει ότι η ιδεολογία του μίσους είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των αυτονομιστών», αναφέρει ανακοίνωση μιας υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης που είναι αρμόδια για το Κόσοβο.

Δεν κάνουν μόνον αυτό οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Αλλά χτίζουν και τζαμιά στον σερβικό τομέα, σε περιοχές όπου οι μουσουλμάνοι είναι ελάχιστοι. Ο Ερντογάν δημιούργησε σχολή.