Skip to main content

H DataScouting ολοκλήρωσε τέσσερα έργα σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση έργων που είχε αναλάβει σε τέσσερις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες πανεπιστημίων από την DataScouting.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση έργων που είχε αναλάβει στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η DataScouting.

Πιο συγκεκριμένα, η Datascouting για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εγκατέστησε και παραμετροποίησε λογισμικό ιδρυματικού αποθετηρίου, όπως και λογισμικό για την ηλεκτρονική δημοσίευση περιοδικών και συνεδρίων, ενώ προέβη και στον εμπλουτισμό των παραπάνω συστημάτων μέσω της ψηφιοποίησης  άνω των 190.000 σελίδων έντυπου υλικού και άνω των 210 αρχείων οπτικοακουστικού υλικού (VHS, DVD, CD, DAT).

Οι αυξημένες απαιτήσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οδήγησαν στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση κατάλληλου λογισμικού ιδρυματικού αποθετηρίου και στον εμπλουτισμό του μέσω της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και συντήρησης του πολύτιμου υλικού της Βιβλιοθήκης. Το έργο περιλάμβανε μεταξύ των άλλων ψηφιοποίηση άνω των 480.000 σελίδων έντυπου υλικού και συντήρηση και ψηφιοποίηση άνω των 5000 τεκμηρίων φωτογραφικού υλικού.

Η DataScouting αναβάθμισε τη διαδικτυακή πύλη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και το ιδρυματικό του αποθετήριο, εγκαθιστώντας και παραμετροποιώντας κατάλληλα συστήματα. Στο πλαίσιο του έργου εγκατέστησε επιπλέον ενοποιημένη μεταμηχανή αναζήτησης  και προέβη στη διασύνδεσή της μεταξύ άλλων, με τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης και το Ιδρυματικό Αποθετήριο.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο συμπεριλάμβανε την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαδικτυακή προβολή σπανίων βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών , τα οποία είχαν εκδοθεί προ του 1920, συνολικού όγκου 1.000.000 σελίδων, η DataScouting τεκμηρίωσε σε επίπεδο άρθρου πάνω από 8000 άρθρα σπάνιων περιοδικών εκδόσεων και εφημερίδων εξασφαλίζοντας με  αυτό τον τρόπο πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε τεκμήρια πολύτιμου πολιτιστικού περιεχομένου, που συμβάλλουν στην προβολή του νεοελληνικού πολιτισμού.