Skip to main content

H Ελλάδα των Γερμανών - Δυο Γερμανίδες δικηγόροι στην Αθήνα

Η Μπερναντέτ Παπαβασιλείου – Σρέκενμπεργκ και η Φρειδερίκη Φουρ αγαπούν τη ζεστασιά των Ελλήνων και ενοχλούνται λίγο από την «αδιακρισία» τους.

Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι Γερμανοί δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα στην Αθήνα. Το 1995 γνωρίστηκαν μέσω μιας κοινής φίλης η Μπερναντέτ Παπαβασιλείου –Σρέκενμπεργκ, δικηγόρος παρ´ Αρείω Πάγω και η συνέδελφος και επί χρόνια συναιτέρος της Φρειδερίκη Φουρ-Γεωργατζά, δικηγόρος παρ΄Εφέταις.

Η 57χρονη σήμερα Μπερναντέτ Παπαβασιλείου –Σρέκενμπεργκ συμπληρώνει 36 χρόνια στην Ελλάδα. Γνώρισε τον σύζυγό της την πρώτη κιόλας μέρα που πάτησε το πόδι της στην Αθήνα και η απόφαση να μείνουν στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου. Είχε ξεκινήσει ήδη σπουδές στη Νομική Σχολή του Μύνστερ αλλά στο τρίτο εξάμηνο αποφάσισε να εγγραφεί στη Νομική Σχολή Αθήνών από την οποία αποφοίτησε. Παράλληλα ωστόσο πήρε και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και από τη Γερμανία.

Δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1993, επισκέφθηκε την Αθήνα και η Φρειδερίκη Φουρ-Γεωργατζά. Η Ελληνίδα φίλη από την Γερμανία, η αγάπη της για τις χώρες του Νότου αλλά και η περιέργεια της νεότητας την οδήγησαν στην Ελλάδα. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Φράιμπουργκ, έκανε για τρεις μήνες, μέρος της επαγγελματικής της άσκησης στην Αθήνα. Ο χαλαρός τρόπος ζωής, οι φίλοι, το κλίμα αλλά και η γνωρίμια φυσικά του μετέπειτα συζύγου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.

Η κρίση και μια υφέρπουσα επιθετικότητα

Μετά από μια σύντομη σχετικά περίοδο δοκιμαστικής συνεργασίας, οι δυο συνάδελφοι απόφάσισαν να συνεργαστούν και έκτοτε διατηρούν δικηγορικό γραφείο στην οδό Ακαδημίας. Για την Μπερναντέτ Παπαβασιλείου –Σρέκενμπεργκ είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί στην ιδιότητά της ως διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (CEDR). Η διαμεσολάβηση δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, ωστόσο με τα χρόνια κερδίζει έδαφος. Πελάτες τους είναι κυρίως Γερμανόφωνοι. Οι δυο δικηγόροι δεν γνωρίζουν μόνο τη γλώσσα αλλά και την νοοτροπία, την κουλτούρα, τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι πελάτες με αποτέλεσμα να κατανοούν ευκολότερα τις ανάγκες τους.

Εκτιμούν και οι δυο τη ζεστασιά, την αμεσότητα και την αγάπη των Ελλήνων στην οικογένεια, αν και κάποιες φορές η υπερβολική οικειότητα αγγίζει τα όρια της αδιακρισίας, όταν για παράδειγμα θέλουν να μάθουν τι ψηφίζουν ή πόσα κερδίζουν, λένε και οι δυο γελώντας.

Το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στις συναναστροφές με τους Έλληνες. Η Μπερναντέτ Παπαβασιλείου –Σρέκενμπεργκ  πιστεύει πως το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει μεταξύ των δυο χωρών και πως οι Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης διαισθάνθηκαν συχνά μια υφέρπουσα επιθετικότητα. Μιας κρίσης όμως που έπληξε και το δικό τους γραφείο μια και πολλοί από τους πελάτες τους επέστρεψαν στη Γερμανία.

Οι ίδιες πάντως δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν στη γενέτειρα. Η ζωή τους είναι πλέον στην Ελλάδα. Μπορεί τα παιδιά τους να μεγάλωσαν και να έφυγαν και αυτά με τη σειρά τους για σπουδές στη Γερμανία ή τη Σουηδία, ωστόσο η καθημερινότητα είναι πλέον στην Αθήνα.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle