Skip to main content

H Greece Communitere βοηθά να γίνουν πράξη ιδέες ντόπιων και προσφύγων

Η Communitere Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη - Κεντρική της δράση η διδασκαλία κατασκευής επίπλων και αντικειμένων

Ο χώρος χαλάρωσης τον οποίο θα μπορείτε να δείτε στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ από τις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος της 82η διοργάνωσης δεν αγοράστηκε από κάποιο κατάστημα επίπλων ούτε κατασκευάστηκε από κάποια μεγάλη εταιρεία.

Είναι το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας περίπου δεκά μεταναστών που συμμετείχαν στο εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής επίπλων που πραγματοποίησε η οργάνωση Greece Communitere.

Η Communitere Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργίας της τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί το ελληνικό τμήμα μιας διεθνούς οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε χώρες που έχουν χτυπηθεί από κρίσεις και φυσικές καταστροφές, όπως το Νεπάλ και η Αϊτή.

Βασικός της στόχος είναι να προσφέρει σε μετανάστες, πρόσφυγες και ντόπιους τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τον χώρο αλλά και τις γνώσεις ώστε να πραγματοποιήσουν δημιουργικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες αλλά και να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.

Κεντρική ιδέα της δράσης είναι η διδασκαλία κατασκευής επίπλων και αντικειμένων.

Στη μέχρι τώρα δράση της, η οργάνωση επισκεπτόταν με ένα μίνι βαν, όπου στεγάζει το κινητό της εργαστήριο, το κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι, και μάθαινε σε πρόσφυγες, ανάλογα με το ποιες ήταν οι ανάγκες τους, πώς να κατασκευάζουν μικροέπιπλα, κοινούς χώρους χαλάρωσης μέχρι και επιτραπέζια παιχνίδια. 

«Το πρόβλημα δεν είναι συνήθως η έλλειψη δημιουργικότητας των προσφύγων και των μεταναστών αλλά η έλλειψη πρόσβασης σε υλικά και υποδομές. Εμείς λέμε ορίστε τα εργαλεία και οι άνθρωποι με γνώση στις κατασκευές. Έτσι βοηθούμε τους ανθρώπους να μάθουν να κατασκευάζουν οι ίδιοι αυτά που χρειάζονται σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις που προσφέρουν έτοιμες λύσεις» τονίζει στη Voria.gr ο Γιώργος Γκιουζέπας, μέλος της Greece Communitere.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η DIY (Do it Yourself) φιλοσοφία που διέπει την οργάνωση βοηθάει στην ενδυνάμωση των προσφύγων και μεταναστών καθώς βλέπουν ότι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να δημιουργήσουν πράγματα που οι ίδιοι θέλουν.

Εκτός του κινητού της εργαστηρίου, η οργάνωση θα βρει μόνιμη στέγη στην πόλη μας, όπου θα πραγματοποιεί εργαστήρια πάνω σε διάφορους τομείς και θα μπορεί να βοηθά ντόπιους και μετανάστες να υλοποιήσουν πιο σύνθετα πρότζεκτ όπως μικρά φεστιβάλ.

Στόχος της είναι ο χώρος αυτός να δώσει την ευκαιρία σε ντόπιους και πρόσφυγες να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν και να δουλέψουν από κοινού σε καινοτόμες ιδέες. Απώτερος σκοπός είναι αυτές οι ιδέες, με την καθοδήγηση των μελών της οργάνωσης και ενός δικτύου ειδικών που διατηρεί, να εξελιχθούν σε start-ups.

Η οργάνωση επιδιώκει να παραμείνει στη χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Η παρουσία της Greece Communitere στη ΔΕΘ

Η οργάνωση θα βρίσκεται στον πάνω όροφο του περιπτέρου 2 στη ΔΕΘ σε όλη τη διάρκεια της 82ης διοργάνωσης, στο πλαίσιο του 2ο Φεστιβάλ Τέχνης  Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo.

Εκεί θα διοργανώνει εργαστήρια πάνω σε διάφορες θεματικές όπως ο σχεδιασμός και η κατασκευή επίπλων και άλλων αντικειμένων αλλά και το coding. Στον χώρο θα υπάρχει και μέρος του εξοπλισμού της οργάνωσης που χρησιμοποιείται για κατασκευές όπως 3D Printers και CNC cutters.