Skip to main content

«H Kύπρος αφαιρεί χρυσά διαβατήρια»

Η εισαγγελία στην Κύπρο δρομολογεί την αφαίρεση 26 διαβατηρίων. Μετά τη χορήγηση 1.013 υπηκοοτήτων πέρυσι, ισχύει πλέον πλαφόν στα 700 διαβατήρια.

"Χιλιάδες επενδυτές έλαβαν στη Κύπρο υπηκοότητα, ανάμεσά τους, προφανώς, και εγκληματίες. Τώρα όμως η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα", γράφει σε ανταπόκριση η Handelsblatt με τίτλο "H Kύπρος αφαιρεί «χρυσά διαβατήρια»". H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: "Ευρωπαίοι πολιτικοί επικρίνουν εδώ και καιρό το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές, επειδή οι ελλιπείς έλεγχοι των χρημάτων, αλλά και της προϊστορίας των επίδοξων επενδυτών διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το πόσο αμφιλεγόμενη είναι η στρατηγική αυτή, την οποία εφαρμόζουν και άλλες 18 χώρες-μέλη της ΕΕ, αποκαλύπτεται τώρα στην Κύπρο, όπου η εισαγγελία δρομολογεί την αφαίρεση 26 διαβατηρίων. Ίσως όμως εδώ έχουμε να κάνουμε μόνο με την κορυφή του παγόβουνου. Σύμβουλος επιχειρήσεων, γνώστης του προγράμματος "χρυσά διαβατήρια", δηλώνει ότι αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει πολλές ατασθαλίες.

Η κυβέρνηση διατείνεται βέβαια ότι όλοι οι αιτούντες πέρασαν εξονυχιστικό έλεγχο. Τόσο οι αφαιρέσεις της υπηκοότητας, όσο και η στατιστική δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Μόλις 2% των αιτήσεων απορρίπτονταν στο παρελθόν. Το όλο ζήτημα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις, μιας και το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη συμβούλευε ξένους επενδυτές στη διαδικασία απόκτησης της υπηκοότητας. Ο ίδιος ο πρόεδρος διαμηνύει ωστόσο ότι από την εκλογή του έχει "παγώσει" κάθε σχέση του με το πρώην δικηγορικό του γραφείο.

Παρά τα λάθη που παραδέχθηκε, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές με αυστηρότερα, ωστόσο, κριτήρια. Μετά τη χορήγηση 1.013 υπηκοοτήτων πέρυσι, ισχύει πλέον πλαφόν στα 700 διαβατήρια».

Ρεπορτάζ DLF: «Διένεξη για το φυσικό αέριο»

«Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ενδεχομένως μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύουν ότι είναι αρμόδιες για την αξιοποίησή τους, γράφει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοσταθμός Deutschlandfunk Kultur δημοσιεύοντας ρεπορτάζ από τη Κύπρο με τίτλο " Διένεξη για το φυσικό αέριο": «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Τα κοιτάσματα φυσικού αέριου δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, στην οποία δεν άλλαξε τίποτα η, μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ, συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί τέλη Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Η συνομιλία είχε το ίδιο αποτέλεσμα όπως πολλές ανάλογες στο παρελθόν: Περισσότερο ή λιγότερο χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, "υπουργός Εξωτερικών" των Τουρκοκυπρίων, τον οποίο μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει ως υπΕξ, ισχυρίζεται ότι η ευθύνη για την αποτυχία δεν βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η απάντηση στην πρόταση Ακιντζί για από κοινού αξιοποίηση των αποθεμάτων. Και η ΕΕ ως πιθανός διαμεσολαβητής; Σκεφτείτε, λέει ο Κουντρέτ Οζερσάι ότι στην τελευταία τους ανακοίνωση για τα αποθέματα φυσικού αερίου οι Βρυξέλλες δεν αναφέρθηκαν καθόλου στους Τουρκοκυπρίους. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι κάνει τα πάντα για την επίλυση του Κυπριακού κα την Επανένωση του νησιού. Το αντίθετο όμως συμβαίνει. Η ΕΕ περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle