Skip to main content

H κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης λίγο πριν τα capital controls

Κινητικότητα στο retail market και στους γραφειακούς χώρους, όπου πολλές εταιρείες άδραξαν την ευκαιρία και μετακόμισαν σε πιο εμπορικά σημεία.

Λιγότερα κενά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ευκαιρίες σε γραφειακούς χώρους σε εμπορικές περιοχές, ελάχιστες συναλλαγές στην αγορά κατοικίας και ισχνή δραστηριότητα στα βιομηχανικά ακίνητα. Αυτή είναι η εικόνα της κτηματαγοράς στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και πριν την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας εκτιμητών ακινήτων Δανός στις τιμές μισθωμάτων στην εμπορική στέγη υπάρχει σταθεροποίηση με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται, όπως είναι αναμενόμενο στις πλέον εμπορικές οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως. Μάλιστα, στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου τα διαθέσιμα καταστήματα έχουν περιοριστεί, όπως και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η διαθεσιμότητα σε κενούς χώρους στο Mediterranean Cosmos είναι χαμηλότερη από 5%.

Αυξημένη κινητικότητα στον τομέα του retail market καταγράφηκε και στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης καθώς τον περασμένο Απρίλιο άνοιξε το One Salonica Outlet.  

Γραφειακοί χώροι

Η αύξηση της προσφοράς σε γραφειακούς χώρους κατά τη διάρκεια του 2014 οδήγησε πολλές εταιρείες να αρπάξουν την ευκαιρία να μετακομίσουν σε πιο εμπορικές περιοχές και σε πιο αναβαθμισμένους χώρους.

Μια τέτοια περίπτωση καθόδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι αυτή της γνωστής εταιρείας booking.com, που μίσθωσε πρόσφατα γραφεία στο εμπορικό κέντρο Πλατεία.

Οι τιμές για ενοικίαση γραφείων κυμαίνονται από 5 έως 8 ευρώ το τ/μ και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το2000. Οι τιμές μετά το 2012 είναι σταθερές και διαμορφώνονται περίπου σε 7 ευρώ/τμ.

Οι τιμές πώλησης γραφειακών χώρων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με μια μικρή μείωση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν εξαιτίας της φορολογικής επιβάρυνσης να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Αγορά κατοικίας

Σταθερά παγωμένη παραμένει και η αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη. Οι πράξεις είναι λίγες παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν μειωθεί από το 2014  και αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω πτώση.

Η ζήτηση είναι ελάχιστη και δεν αναμένεται να τονωθεί πριν ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των τραπεζών για νέα δάνεια, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται ως ένα πολύ μακρινό σενάριο.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν τιμές για την αγορά κατοικίας, αφού δεν υπάρχουν πράξεις αγοραπωλησίας. Το διάγραμμα με τις τιμές για παλιές κατασκευές διαμορφώθηκε από τη Δανός βάσει των τιμών που ζητάνε οι ιδιοκτήτες.

Ανώτατες και κατώτατες τιμές για αγορά κατοικίας

Logistics/βιομηχανικοί χώροι

Απαισιόδοξη είναι και η εικόνα στους βιομηχανικούς χώρους με πολύ λίγες συμφωνίες μίσθωσης να πραγματοποιούνται, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας. Όπως σημειώνει η Δανός, πολλές από τις εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές επιλέγουν να μετακομίσουν στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βουλγαρία, για να μειώσουν τα έξοδά τους.

Στην αγορά logistics, τέλος, ο μοναδικός τομέας με δραστηριότητα παραμένουν τα σούπερ μάρκετ.