Skip to main content

H Παρευξείνια χρηματοδοτεί αιολικό πάρκο στην Ουκρανία με 30 εκατ.

Το έργο, ισχύος 250 MW, είναι το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας που έχει χρηματοδοτήσε η Παρευξείνια Τράπεζα μέχρι σήμερα

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) χορηγεί 30 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Syvash, ισχύος 250 MW,  στην περιοχή Kherson της νότιας Ουκρανίας. Το δάνειο της Τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί στην δεύτερη φάση του έργου παραγωγικής ισχύος 117 MW. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας ως το τέλoς του 2019. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας που έχει χρηματοδοτήσε η Παρευξείνια Τράπεζα μέχρι σήμερα.

Το δάνειο θα χορηγηθεί στην εταιρεία SyvashEnergoProm LLC, μια ουκρανική εταιρεία που συστάθηκε από την Total Eren της Γαλλίας, τη νορβηγική NBT και την Al Gihaz της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Η χρηματοδότηση του αιολικού πάρκου Syvash παρέχεται από μια ομάδα αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων η ΤΕΑΕΠ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο αναπτυξιακός οργανισμός της Ολλανδίας, FMO, το Green for Growth Fund, η NEFCO, η γαλλική PROPARCO, το αναπτυξιακό ταμείο της Φινλανδίας Finnfund και το Αναπτυξιακό Ταμείο για Αναπτυσσόμενες Χώρες- IFU.

"Η πράσινη ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ευξείνου Πόντου και είμαστε ευτυχείς που συμβάλουμε στο έργο  αυτό που προωθεί την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών στην Ουκρανία. Ως πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, η  ΤΕΑΕΠ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τον στρατηγικό της ρόλο στην χρηματοδότηση έργων υποδομής που έχουν πολλαπλά αναπτυξιακά ωφέλη όπως, μεταξύ  άλλων της δημιουργίας θέσεων μακροπρόθεσμης απασχόλησης και αυξημένων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ Ντμίτρι Πάνκιν.

Η ΤΕΑΕΠ έχει υπογράψει 40 χρηματοδοτικές συμβάσεις στην Ουκρανία συνολικού ποσού άνω των 550 εκατ. Ευρώ στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των μεταφορών, της μεταποίησης, και  τραπεζών.

Η SyvashEnergoProm LLC, εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των αδειών έργων, των δικαιωμάτων και των μισθώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου Syvash. Είναι συνιδιοκτησία της εταιρείας Total Eren, κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (www.total-eren.com), της NBT, ενός νορβηγικού κατασκευαστή και διαχειριστή αιολικών πάρκων (www.nbtas.no) και της Al Gihaz Holding, ενός μια ενεργειακού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας (www.algihaz.com)