Skip to main content

H Royal Sugar θέλει να εξαγοράσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες

Πρόταση εξαγοράς του ζαχαρουργείου Σερρών, της ΕΒΖ, κατέθεσε ο Σερραίος επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων Χρήστος Καραθανάσης.

Πρόταση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του εργοστασίου Σερρών της ΕΒΖ κατέθεσε η εταιρεία Royal Sugar, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Σερραίος επιχειρηματίας του κλάδου των τροφίμων και των commodities, Χρήστος Καραθανάσης με στόχο να μείνει σε λειτουργία και μάλιστα σε ελληνικά χέρια.

Η πρόταση της Royal Sugar, κατατέθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου, τόσο στον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ Βank, όσο και στο διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία όμως, μέσα σε λίγες ώρες δε θα μπορούσε καν να θέσει το θέμα σε συζήτηση αφού τα τέσσερα από τα επτά μέλη του δ.σ. είχαν παραιτηθεί.

H Royal Sugar δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων και κατέχει σημαντικό μερίδιο πωλήσεων στην ελληνική αγορά ζάχαρης.

Στην πρόταση που κατατέθηκε δηλώνεται ξεκάθαρα η διάθεση της Royal Sugar να στηρίξει την τοπική κοινωνία και οικονομία, διασφαλίζοντας τουλάχιστον 120 θέσεις μόνιμης εργασίας και 60 εποχιακές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, "στόχος της Royal Sugar είναι να κρατηθούν ανοιχτά και να εξυγιανθούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ έτσι ώστε η ζάχαρη, προϊόν μέγιστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας, να μείνει σε ελληνικά χέρια. Η Royal Sugar έχει την επίσημη και πλήρη στήριξη της τοπικής ένωσης αγροτών, του τοπικού εμπορικού συλλόγου, της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών (Ο.Ε.Β.Ε.Σ), του σωματείου μεταφορέων Θεσσαλονίκης, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών κ.α. Η Royal Sugar κατέθεσε στοιχεία και προτάσεις και ευελπιστεί σε άμεση ανταπόκριση και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να μη χαθεί η φετινή καλλιεργητική σεζόν".

 "Ο κ. Καραθανάσης, σαν Σερραίος, γνωρίζει την εταιρεία, γνωρίζει και την προοπτική της τευτλοκαλλιέργειας. Αν πάρει το εργοστάσιο των Σερρών, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η τευτλοκαλλιέργεια στη περιοχή και να λειτουργεί το ζαχαρουργείο", τόνισε στη Voria.gr στέλεχος της επιχείρησης προσθέτοντας: " Περιμένουμε να τοποθετηθεί νέο δ.σ. στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, περιμένουμε να υπάρξει και κάποια ανταπόκριση στο αίτημά μας από τον εκκαθαριστή, για να αρχίσει ο κύκλος των επαφών και των διαπραγματεύσεων".

Θα πρέπει ωστόσο στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι την εθνική ποσόστωση ζάχαρης, αυτή που έχει μείνει, είναι "πιστωμένη" στην ΕΒΖ και σε μία πρόταση απόσχισης ενός εργοστασίου θα πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της ποσόστωσης που ισχύει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.

 

Ποια είναι η Royal Sugar

 

Η εταιρεία Royal Sugar Ε.Π.Ε. είναι μία νεαρή εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις το 2013 με κύριο αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, ειδών ζαχαροπλαστικής και άλλων τροφίμων. Το 2014 είχε πωλήσεις 10,5 εκατ. ευρώ και σε αυτό περίπου το επίπεδο και λίγο μεγαλύτερες ήταν οι πωλήσεις της και το 2015.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 4.500 τ.μ. Η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό. Διαθέτει υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας, σιλό τροφοδοσίας, ράμπες κ.α. Στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξής της και βελτιστοποίησης της εξυπηρέτησης του πελατολογίου της, η εταιρεία ίδρυσε δύο υποκαταστήματα-κέντρα διανομής στο Δήμο Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης (επιφανείας 2.000 τ.μ.) και στον Ασπρόπυργο Αττικής (στεγασμένης επιφανείας 500 τ.μ. πλέον γραφείων και ενός οικοπέδου 7.500 τ.μ.).