Skip to main content

H Suez συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ

Ο αποκλεισμός της πώλησης της ΕΥΑΘ, δεν έσβησε το ενδιαφέρον της Suez. To δημόσιο ζήτησε διπλάσιο μέρισμα από το προτεινόμενο.

Ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ Α.Ε., δηλαδή το δημόσιο, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να κάνει με τα κέρδη των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ζήτησε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση διπλάσιο μέρισμα και μάλιστα, την καταβολή του το δυνατόν ταχύτερα, ενώ μετέθεσε για τις 21 Ιουλίου, τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αποτελούσαν έκπληξη, ενώ θετική έκπληξη αντίθετα αποτέλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της μετόχου (5,46%) Suez Environment, η οποία παρότι πλέον δεν τίθεται ζήτηση πώλησης του ποσοστού του δημοσίου, δηλώνει έτοιμη να μετέχει στο μάνατζμεντ και να στηρίξει την εταιρεία τόσο συμμετέχοντας στο επενδυτικό της πρόγραμμα , όσο και στο μάνατζμεντ εισφέροντας τεχνογνωσία στους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ(στον οποίο έχει περάσει το μετοχικό πακέτο του δημοσίου), ζήτησαν αντί μερίσματος 0,121 ευρώ/μετοχή, να διανεμηθεί 0,24 ευρώ/ μετοχή, που ως ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 69% των κερδών, αντί ποσοστού 35% που πρότεινε η διοίκηση της εταιρείας. Επιπλέον, ζήτησαν και συμφωνήθηκε η πληρωμή του μερίσματος να γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι και από τα κέρδη του 2013 είχε διανεμηθεί μέρισμα 0,120 ευρώ ανά μετοχή.

Επιπλέον, λόγω καθυστερήσεων στη λήψη απόφασης από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, δεν υπήρξε πρόταση για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, παρότι, όπως έχει πληροφορηθεί η Voria. gr, από το Μάιο έχει ακουστεί από υπεύθυνα χείλη ότι στη θέση του προέδρου και δ/νοντος συμβούλου θα τοποθετηθεί ο μηχανικός, καθ. στο ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης.

Μετά από αίτημα των εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ αναβλήθηκε η συζήτηση των θεμάτων, "4", "6" και "7" για τις 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί.

Το λόγο ζήτησε και πήρε ο εκπρόσωπος της Suez Environment Γ. Δανιόλος ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το πολύ σύγχρονο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης που είχε καταρτιστεί ενόψει της ιδιωτικοποίησης και παρά το γεγονός ότι αυτή τελικώς δεν προχώρησε. Ο κ. Δανιόλος επίσης πρόσθεσε ότι η εταιρεία, υγιής κεφαλαιακά, θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις κάνοντας χρήση και δανείων, ενώ η Suez, όπως είπε, είναι υπέρ της πρόσληψης του τόσο αναγκαίου προσωπικού καθώς η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω εργολαβιών.

"Ενδιαφερόμαστε για το μάνατζμεντ και μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την ΕΥΑΘ, συμμετέχοντας και στο επενδυτικό της πρόγραμμα", διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθ. Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε ότι η εταιρεία προσπαθεί να προσαρμόσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις δυνατότητές της καθώς πλέον, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, δεν υφίσταται προοπτική ιδιωτικοποίησης.

"Εδώ και πολύ καιρό ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση έχουν αφήσει ανοικτό το τι θα γίνει με την εταιρεία. Εμείς προσαρμόζουμε το business plan στις δυνατότητες της εταιρείας και θα το παρουσιάσουμε άμεσα προς ψήφιση, προτείνοντας επενδύσεις της τάξης των 15-17 εκατ. ευρώ ανά έτος, για την τριετία 2015 - 2017.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2014, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση εκκρεμών θεμμάτων, όπως αυτού της λυματολάσπης, ενώ προχωράει η καταγραφή και η αντικατάσταση του παλιού δικτύου, αλλά και η ανάθεση νέου συστήματος ERP. Επίσης, δεν υπάρχουν "διαρροές" από την είσπραξη λογαριασμών, ενώ έχουν κλείσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από πλευράς δήμων και πλέον, όλοι οι ΟΤΑ πλην ενός ( σ.σ Δήμος Δέλτα) είναι τακτικοί στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Στις αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ΕΥΑΘ ΑΕ, είναι το σταμάτημα του έργου του Β' κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης όπως και η απένταξη του έργου επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού. Εάν το έργο της ΕΕΝΘ δεν ενταχθεί εκ νέου σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν θα μπορέσει να αυξηθεί η παροχή, η οποία θα πρέπει να διπλασιαστεί για να μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο της εταιρείας ( π.χ. στο Δήμο Θερμαϊκού).

Άλλο ζήτημα που απασχολεί από καιρό τη διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού, άλλωστε έχει υποβάλλει αίτημα στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 116 νέων εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 73,693 εκατ., αυξημένος κατά 1,93%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 20,333 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 14,9%.