Skip to main content

H Τagesspiegel «δείχνει» ΕΥΠ για την υποκλοπή της συνομιλίας του ΔΝΤ

Η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou» δείχνει ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι», υποστηρίζει - Άνθρωπος του Τσίπρα ο Ρουμπάτης, ισχυρίζεται

Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) καταδεικνύει ως «εύλογη» πηγή της διαρροής του απόρρητου διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, με σημερινό της δημοσίευμα.

Κάνοντας ευθέως λόγο για «ελληνικό δάκτυλο» στην υπόθεση, η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον της Αθήνας στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και ακολούθως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks. Υπογραμμίζεται, δε, και ο τρόπος γραφής του ονόματος της Ντέλια Βελκουλέσκου στα Wikileaks, τονίζοντας ότι η απόδοση του ονόματος «Velculescu» ως «Velkouleskou» δείχνει ότι «υπήρξε ελληνικό χέρι».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Wikileaks μέσω Twitter έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό, αναλαμβάνοντας το ίδιο την ευθύνη για το ορθογραφικό λάθος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Ένα πράγμα δεν αποτελεί έκπληξη στις διαρροές: το περιεχόμενο των συνομιλιών των συνεργατών του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Όλα τα υποτιθέμενα καυτά στοιχεία για τα οποία μιλάει ο Τόμσεν με τους συνεργάτες του είναι ήδη γνωστά».

Η Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα θέτει το ερώτημα τι θα σήμαινε μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και σχολιάζει: «Θα ήταν μια καταστροφή κυρίως για την Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε ένα δίλημμα: Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Εκτός αυτού, η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των Γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Η Handelsblatt γράφει με αφορμή το ίδιο θέμα: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Η χώρα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή τη φορά δεν θα την πληρώσουν οι τράπεζες αλλά οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη. Η υπόσχεση της Μέρκελ ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω κάθε σεντ που έχει δανείσει, ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνη. Στο μεταξύ είναι και άχρηστη. Όσο πιο σύντομα το Βερολίνο το παραδεχθεί, τόσο καλύτερα. Αυτή η αναβολή της χρεοκοπίας πρέπει επιτέλους να τερματιστεί».

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Όποιος παρακολουθεί ψυχρά τους ανθρώπους που έφθασαν, μετά από μια οδύσσεια στα ελληνικά νησιά, να μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους πίσω στην Τουρκία, δεν έχει καρδιά. Όποιος αμφισβητεί ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου, δεν είναι ρεαλιστής. Και όποιον δεν απασχολούν οι παραλείψεις της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων, δεν θα πρέπει να απορεί γιατί όσα ακούγονται περί ευρωπαϊκών αξιών στερούνται περιεχομένου».

«Η επαναπροώθηση προσφύγων είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι η Τουρκία θα είναι ενδιάμεσος σταθμός στον δρόμο για την ΕΕ όσων έχουν δικαίωμα για χορήγηση ασύλου, σημειώνει η Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: «Είναι ωστόσο έτοιμες οι χώρες-μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν; Σε περίπτωση που η Ευρώπη επιθυμεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, τότε θα πρέπει παράλληλα στα πλοία που επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Τουρκία να απογειωθούν αεροπλάνα με πρόσφυγες προς τις ευρωπαϊκές χώρες».