Skip to main content

«H Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων»

Ως ευκαιρία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων χαρακτήρισε το επικείμενο επετειακό 2012, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, ο υπουργός Π
Ως ευκαιρία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων χαρακτήρισε το επικείμενο επετειακό 2012 (συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους), ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη, αν οι φορείς της με την αρωγή του υπουργείου μας καταφέρουν να αναπτύξουν συνέργιες και να διαμορφώσουν μια ενιαία στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας στη διάρκεια των αποψινών εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ. Γερουλάνος -που είναι ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού που εγκαινιάζει την έκθεση στα επτά συνολικά χρόνια της διοργάνωσής της- υπογράμμισε πως το «πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τη νέα ηγεσία του είναι η χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλίου που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια».

Ο κ. Γερουλάνος όρισε στη διάρκεια της ομιλίας του ως βασικές αρχές μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο:

-την προώθηση της αναγνωσιμότητας

- την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας

- την έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών

-την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες, για τις οποίες μάλιστα ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε πως αν αναπτυχθούν σωστά μπορούν να γίνουν πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Λίγη ώρα πριν τα εγκαίνια ο κ. Γερουλάνος πραγματοποίησε ολιγόλεπτη συνάντηση και συνομιλία με τον κ. Σαν Σουσάν υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής 200μελούς αποστολής από τη χώρα του, που είναι τιμώμενη στη φετινή 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου απεύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης .

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική για το βιβλίο που ασκεί ο δήμος Θεσσαλονίκης (ανέφερε πως στο πλαίσιο του Δήμου λειτουργούν μέχρι σήμερα 17 βιβλιοθήκες), ενώ ο κ. Ψωμιάδης κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο να «γράψει τη δική του ιστορία προσφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως έκαναν μέχρι σήμερα μόνο δύο πολιτικοί άνδρες - ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος».

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που εγκαινιάστηκε απόψε αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 25 Απριλίου.
Στην έκθεση συμμετέχουν 500 εκδότες από 24 χώρες του κόσμου, 151 συγγραφείς (130 Έλληνες και 21 ξένοι).