Skip to main content

Hahahands: Εκπαιδευτικά παιχνίδια από την Ουρανούπολη για… γελαστά παιδιά

Ένα ζευγάρι δημιούργησε στην Ουρανούπολη την εταιρεία εκπαιδευτικών παιχνιδιών Hahahands Learning Toys, θέλοντας να προσφέρει χαμόγελα στα παιδιά.

Τα τρία παιδιά τους και η ανάγκη για παιχνίδια δημιουργικά που δεν θα κατέληγαν μετά από μερικά λεπτά στη στοίβα με τα υπόλοιπα αποτέλεσαν γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης. Άλλωστε, είχαν βαρεθεί να βλέπουν τα πιτσιρίκια γύρω τους να ψάχνουν για wifi, ώστε να χρησιμοποιήσουν τάμπλετ και κινητά, τη στιγμή που υπήρχαν τόσα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν με τα χέρια τους. Κάπως έτσι ο 38χρονος Λευτέρης Τσίκουλας και η 35χρονη Πολωνή σύζυγός του Πατρίτσια Κουμπάτσκα δημιούργησαν στην Ουρανούπολη την εταιρεία εκπαιδευτικών παιχνιδιών Hahahands Learning Toys, θέλοντας να κάνουν τα παιδιά να γελούν συχνότερα.

Σε μόλις λίγους μήνες η ανταπόκριση στις δημιουργίες τους, που φτάνουν πλέον τους 50 κωδικούς και αφορούν από βρέφη μέχρι παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού, είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική. Ξύλο, κόντρα πλακέ, ύφασμα γίνονται η πρώτη ύλη για το ζευγάρι που φιλοδοξεί να κάνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν και πάλι τα χέρια και τη φαντασία τους στο παιχνίδι. Τα εκπαιδευτικά τους παιχνίδια είναι αισθητηριακά, γνώσης, λεπτής κινητικότητας, αντίληψης και χρωμάτων, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από εργοθεραπευτές για άτομα με κινητικά προβλήματα.



Το e-shop της Hahahands Learning Toys βρίσκεται στα σκαριά και για την ώρα η μόλις λίγων μηνών εταιρεία διατηρεί λογαριασμό στο facebook για την επαφή με τους πελάτες, ενώ ενδιαφέρεται, όσο αυτό είναι εφικτό, να τοποθετήσει τα παιχνίδια της και σε κάποια καταστήματα. Μάλιστα, το ζευγάρι, έχοντας ήδη δωρίσει παιχνίδια στο τοπικό νηπιαγωγείο, αποφάσισε να ξεκινήσει μια δράση στο πλαίσιο της οποίας κάθε μήνα θα επιλέγει έναν δημόσιο παιδικό σταθμό ή ένα δημόσιο νηπιαγωγείο ανά την Ελλάδα, όπου θα διαθέτει ένα πακέτο παιχνιδιών του. Η δράση αυτή αποφασίστηκε, καθώς ο Λευτέρης και η Πατρίτσια έβλεπαν πολλούς εκπαιδευτικούς να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγοράζουν εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μαθητές τους, οπότε θέλησαν με τον τρόπο αυτό να τους πουν το δικό τους «ευχαριστώ».



Πρώτοι δοκιμαστές και βέβαια κριτές των παιχνιδιών είναι τα τρία παιδιά του ζευγαριού. «Όταν η κόρη μας έρχεται στο εργαστήριο και λέει ‘’μαμά αυτό θα το πάρω για μας’’, καταλαβαίνω ότι έχουμε φτιάξει κάτι καλό» λέει στη Voria η Πατρίτσια.

Η ιστορία αγάπης και η ανατροφή των παιδιών



Ο Λευτέρης διατηρούσε μέχρι πρότινος εστιατόριο στην Ουρανούπολη, όπου μάλιστα γνώρισε την Πατρίτσια, η οποία ήταν ξεναγός. Η ιστορία αγάπης που σύντομα γράφτηκε μεταξύ τους ήταν και αυτή που κράτησε την Πατρίτσια στη χώρα μας. Όταν απέκτησαν παιδιά, άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι τα εκπαιδευτικά εργαλεία που είχαν στα χέρια τους και να διαπιστώνουν ένα κενό στην αγορά εκπαιδευτικών παιχνιδιών, κάτι που έστρεφε συνεχώς την αναζήτησή τους σε εταιρείες του εξωτερικού. Μάλιστα, η ευαισθητοποίησή τους και η έμφαση που έδιναν στην ανατροφή των παιδιών τους οδήγησε και στη δημιουργία μιας μεγάλης κοινότητας στο facebook με μέλη από εκπαιδευτικούς και λογοθεραπευτές μέχρι εργοθεραπευτές και ψυχολόγους, η οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα με θέματα που αφορούν τους γονείς και τα παιδιά.



Λίγο πριν από την πρώτη καραντίνα ο Λευτέρης και η Πατρίτσια πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν μια επιχείρηση εμπορίας εκπαιδευτικών παιχνιδιών και να συνεργαστούν με εταιρείες του εξωτερικού τις οποίες ήδη εμπιστεύονταν οι ίδιοι, όταν όμως προέκυψε η καραντίνα και ο διαθέσιμος χρόνος αυξήθηκε, το σχέδιο άλλαξε. Η Πατρίτσια άρχισε να ράβει κούκλες συναισθημάτων, να δημιουργεί βασικά παιχνίδια χρωμάτων, να δοκιμάζει υλικά και να εμπνέεται στον πάγκο του εργαστηρίου της, βλέποντας έτσι πως μπορούσε να προχωρήσει η ίδια στην παραγωγή. Σύντομα, προέκυψε και το όνομα hahahands, που, όπως λέει ο Λευτέρης, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό, αφού και οι δυο τους, όταν φαντάζονται παιδιά να παίζουν, θέλουν να τα βλέπουν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και να χαίρονται.

Ο Λευτέρης και η Πατρίτσια 

«Οι γονείς έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα πράγματα, γι’ αυτό και διαπιστώνουμε μεγάλη ανταπόκριση στα παιχνίδια μας» λέει η Πατρίτσια, που είναι όλο με ένα πινέλο και με ένα ψαλίδι στο χέρι, αφού βάφει, κόβει και ράβει συνεχώς.

«Τα παιδιά βαριούνται εύκολα. Οπότε, όταν διαπιστώνουμε πως ασχολούνται για πολύ χρόνο με τα παιχνίδια μας και επιστρέφουν σε αυτά, παίρνουμε και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος μας, να δημιουργήσουμε διαχρονικά παιχνίδια» λέει ο Λευτέρης, εξηγώντας πως η Hahahands Learning Toys προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών σε κάθε περίοδο της ζωής τους.