Skip to main content

Handelsblatt: Ευρωπαϊκό πρόστιμο στην Ελλάδα για απάνθρωπη κράτηση

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για αποζημίωση 131.000 ευρώ σε 16 βαριά ασθενείς άνδρες επειδή βρίσκονταν έγκλειστοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες

 Αποζημίωση ύψους 131.000 ευρώ θα δώσει η Ελλάδα σε κρατούμενους που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. 

Στο θέμα αναφέρθηκε η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt μεταδίδοντας τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που επιδικάζει αποζημίωση.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αποζημιώσεις ύψους 131.000 ευρώ για συνολικά 16 άνδρες». Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 131.000 ευρώ σε 16 βαριά ασθενείς άνδρες επειδή βρίσκονταν έγκλειστοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες». Το δημοσίευμα επικαλείται την απόφαση του ΕΔΑΔ, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατά πλειοψηφία οροθετικών ανδρών». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η υπόθεση αφορά «τις κακές συνθήκες υγιεινής στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, το συγκεκριμένο νοσοκομείο «είχε βρεθεί ήδη πριν από αρκετά χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής, όταν φωτογραφίες από το εσωτερικό του διέρρευσαν στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε στηλιτεύσει μετά από επίσκεψή της εκεί το 2016 τις 'φρικτές συνθήκες' και είχε ζητήσει άμεση βελτίωση της κατάστασης».