Skip to main content

Handelsblatt: Η Αθήνα περιμένει ξεκάθαρες δηλώσεις για την Τουρκία από τον Σολτς

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, η COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου και η συνάντηση Σολτς-Μακρόν

Στην επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. Επιγράφει το άρθρο της «Η Αθήνα περιμένει ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Σολτς» και επισημαίνει πως τα θέματα που θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούν την ενέργεια και τα εξοπλιστικά. Στο δεύτερο θέμα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι που η Ελλάδα αναμένει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Γερμανό καγκελάριο, σημειώνοντας: «Τη γερμανική βιομηχανία όπλων αναμένουν παραγγελίες δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ελληνική ιστορία για να αναχαιτίσει τη γειτονική Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν συνοριακές διαφορές εδώ και δεκαετίες, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία και ειδικότερα οι ΗΠΑ έπαιζαν ρόλο με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και φρεγάτες. Τώρα είναι η σειρά των Γερμανών κατασκευαστών όπλων. Η Αθήνα ελπίζει σε ξεκάθαρες δηλώσεις του καγκελαρίου για το θέμα της Τουρκίας».

Διαβάστε ακόμη: Στην Ακρόπολη ο Όλαφ Σολτς - Τον υποδέχτηκε ο Μητσοτάκης (φωτο+vid)

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει εδώ και μήνες τις διεκδικήσεις του για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με απροκάλυπτες πολεμικές απειλές. Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης επικρίνουν το γεγονός ότι, την εποχή της Μέρκελ η γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία καθοριζόταν πρωτίστως από τις προσπάθειες να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν. Τώρα πιστεύεται στην Αθήνα ότι θα δοθεί ένας νέος τόνος. Γίνεται λόγος για μία «νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Cosco και στο λιμάνι του Αμβούργου

Τη διείσδυση της COSCO και στο λιμάνι του Αμβούργου μετά τη σχετική γερμανική κυβερνητική απόφαση σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος μεταβαίνει στο Πεκίνο τον Νοέμβριο, δεν θέλει να δυσαρεστήσει εκ των προτέρων τον αυτοκράτορα Σι Τζιπινγκ. Και επικεφαλής γερμανικών επιχειρήσεων προειδοποιούν για ένα χτύπημα από την Κίνα. Υπερβολικές αντιδράσεις είναι αλήθεια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις διακρατικές επιχειρήσεις. Αλλά η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα κινδυνεύει περισσότερο από υποαντίδρασεις εξαιτίας της εξάρτησης από τους μεγάλους οικονομικούς δεσμούς με την αυτοκρατορία Ζι. Δεν ήταν όμως μόνο η Γερμανία αφελής. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέτρεψαν στους Κινέζους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους επιχειρήσεις και υποδομές. Γι' αυτό μπορούσε η COSCO να απειλεί  στην περίπτωση του Αμβούργου με μεταφορά των επιχειρήσεων σε άλλα λιμάνια».

Οι προβληματικές γαλλογερμανικές σχέσεις

Η Hannoversche Allgemeine Zeitung σχολιάζει τη συνάντηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και γράφει: «Αν υπάρχει μια παρομοίωση για τη γαλλογερμανική σχέση, είναι ο κινητήρας. Χωρίς αυτόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δυναμική. Σε περιόδους ειρήνης κάτι τέτοιο δεν είναι καλό. Με έναν πόλεμο στην Ευρώπη είναι όμως επικίνδυνο. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξαιτίας μιας υπερβολικής αυτοπεποίθησης και έλλειψης ενσυναίσθησης του ενός για τον άλλον κοντευουν να θέσουν εκτός λειτουργίας τον κινητήρα. Μόνο ένας κερδίζει από αυτό. Ο πολεμοχαρής Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέλει με τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας να διχάσει την ΕΕ όσο το δυνατόν περισσότερο».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle