Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
x

HANDELSBLATT:ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ «ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΑΡΑΜΕ ΤΟ ΝΤΑΟΥΛΙ...»


Η Handelsblatt αποδίδει στην πολιτική του Αλ. Τσίπρα την δυσπιστία των αγορών έναντι των ελληνικών ομολόγων.

«"Εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν", υπόσχονταν το 2014 στους συμπατριώτες του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος, σχολιάζει η Handesblatt με τίτλο «Καχύποπτες αγορές». Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα. Λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές. Όμως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα. Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ "τρίζει". Έτσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα βουλή. Ήδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια. Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές».

Εκτός του σχολίου η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δις ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να προσφύγει σε νέο δανεισμό για μειώσει το χρέος και να βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας. Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Ένας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win win, μιας και από τη μια το δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες».

Η Αυστρία αποχωρεί από το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ

Την απόφαση της Βιέννης να αποχωρήσει από το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ που ενέκριναν όλες οι χώρες-μέλη, εκτός ΗΠΑ, και θα υπογράφονταν τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Στην εσωτερική πολιτική το όχι του καγκελαρίου Κουρτς στο Σύμφωνο έχει ενδεχομένως νόημα για τακτικούς λόγους. Θα έπρεπε ωστόσο να προβάλλει αντίσταση στις πιέσεις του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του (FPÖ) διότι στην εξωτερική πολιτική δεν τιμά οπωσδήποτε την Αυστρία όταν τάσσεται στο πλευρό των Τραμπ και Όρμπαν. Η κυβέρνηση διακινδυνεύει την καλή της φήμη στο εξωτερικό όταν αποχωρεί από ένα σύμφωνο, το οποίο διαπραγματεύθηκαν αυστριακοί διπλωμάτες εν ονόματι της ΕΕ».

Η επίσης αυστριακή Der Standard παρατηρεί: «Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι Αυστριακοί άκουσαν, ως εξήγηση για την αποχώρηση από το Σύμφωνο Μετανάστευσης, από τα χείλια του αντικαγκελαρίου και του υπουργού Εσωτερικών ότι η Αυστρία δεν είναι πια χώρα υποδοχής μεταναστών. Ο παρευρισκόμενος καγκελάριος Κουρτς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Ενσωμάτωσης και μιλούσε τότε διαφορετικά, δεν αντιμίλησε, προφανώς για να αποφύγει μια διένεξη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Έτσι μια κεντρική θέση των ακροδεξιών έγινε κυβερνητική πολιτική σε μια χώρα όπου σχεδόν το 16% είναι αλλοδαποί».

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ