Skip to main content

Handelsblatt: Μεγάλη επιτυχία για το νέο ελληνικό ομόλογο

Η έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου και η θετική απήχηση που είχε στις αγορές στην επισκόπηση Τύπου.

Για συναγωνισμό μεταξύ των επενδυτών για το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο κάνει λόγο σε άρθρο της η Handelsblatt και σημειώνει πως η ζήτηση ήταν «απρόσμενα μεγάλη» και πως «αυτό που πριν μερικές ημέρες έμοιαζε σαν μια απρόβλεπτη παρτίδα σκάκι σήμερα είναι απόλυτη επιτυχία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Η έκδοση ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από οκτώμισι χρόνια που εξαρτιόταν με το σταγονόμετρο από τις πιστώσεις βοήθειας, εγκατέλειψε τον περασμένο Αύγουστο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Χάρη σε ένα δίχτυ ασφαλείας από το πακέτο βοήθειας αλλά και από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ, η χώρα χρηματοδοτήθηκε για πάνω από δυο χρόνια και δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Η καλή απόδοση του ομολόγου την Τρίτη (29.01) είναι επίσης μια καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη προοπτική και να εξασφαλίσουν φρέσκο χρήμα από την αγορά».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το δημοσίευμά της με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές». Η εφημερίδα σημειώνει: «Προσφορές πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν την Τρίτη για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2014. Πρόκειται για ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%. Η έκδοση του ομολόγου δεν είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσχερειών της Αθήνας. Η κυβέρνηση χάρη στα αποθέματα ρευστότητας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξαρτάται από τη ρευστοποίηση του ομολόγου, αναφέρει η εταιρεία επενδύσεων Union Investment της Φρανκφούρτης. Με την έκδοση του ομολόγου το κράτος θέλει να αποδείξει τις δυνατότητές του στην αγορά από την οποία επωφελείται και η ελληνική ιδιωτική οικονομία'. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας πως ‘ξεπέρασε κάθε προσδοκία'».

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Το μεγάλο διεθνές θέμα πάντως που συνεχίζει να κυριαρχεί είναι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Η Süddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στο ρόλο των ΗΠΑ και σχολιάζει: «Οι ΗΠΑ και οι δήθεν προσπάθειές για εκδημοκρατισμό της Λατινικής Αμερικής είναι μια φρικτή ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη ψέματα και επεμβάσεις, οι οποίες συχνά τα έκαναν όλα χειρότερα. Για το λόγο αυτο μπορεί κανείς να παρατηρεί με μεγάλο σκεπτικισμό την ανάμειξη των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Η αλλαγή εξουσίας είναι απαραίτητη. Αυτή τη φορά κατ´εξαίρεση δεν πρόκειται για μεγάλες ιδεολογίες. Κάποιοι αριστεροί δεν θέλουν ίσως να το καταλάβουν αλλά η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν είναι σε καμία περίπτωση αριστερή. Πρόκειται για μια εγκληματική ελίτ, η οποία ληστεύει τη χώρα, η οποία έχει οδηγηθεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η αντιπολίτευση δεν είναι σίγουρα μια ομάδα ανθρωπιστών ωστόσο υπόσχεται να επιτρέψει να δοθεί άμεσα βοήθεια στη χώρα».

Τέλος για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung υπογραμμίζει πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιάστηκαν να υιοθετήσουν τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου: «Ο Τραμπ μπορεί να έχει δίκιο όταν λέει πως στη Βενεζουέλα κυριαρχεί μια καταστροφική δικτατορία  - υπάρχουν πολλές από αυτές στον κόσμο – και κανείς δεν αντιλέγει να αφαιρέσει τα χρήματα από το πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, να ασκήσει δηλαδή οικονομική πίεση. Ωστόσο θα έπρεπε ο ίδιος ο λαός να αφαιρεί την εξουσία από τους μη προσφιλείς ηγέτες και να ξεκαθαρίζει την πολιτική κατάσταση στη χώρα του».

Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle