Skip to main content

Handelsblatt: Νέα συμφωνία μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό

Η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός διαπραγμάτευσης, αναφέρει η εφημερίδα

Για μία νέα συμφωνία στο προσφυγικό συζητούν Γερμανία και Τουρκία την ώρα που η Αθήνα δυσφορεί γιατί δεν συμμετέχει στη συζήτηση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα.

Όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση, «πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η 'Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από γερμανικής πλευράς συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εκτός της καγκελαρίας, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία. Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης). Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Handelsblatt. Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως. Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο».