Skip to main content

Hellenic Steel: Η εκκαθάριση περνάει στο ιταλικό πτωχευτικό δίκαιο

Εκδόθηκε υπουργικό διάταγμα για την ελληνική θυγατρική της ILVA στην οποία η Hellenic Steel οφείλει 72 εκατ. Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

H ιταλική κυβέρνηση, με υπουργικό διάταγμα, αιτήθηκε τη μεταφορά της διαδικασίας εκκαθάρισης της Hellenic Steel, στην Ιταλία και υπό το πτωχευτικό δίκαιο της χώρας, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1346/2000. Η υπόθεση συζητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες του Μιλάνου στις 9 Σεπτεμβρίου και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το αίτημα μεταφοράς της διαδικασίας υποβλήθηκε επειδή η Hellenic Steel, οφείλει στη μητρική ΙLVA που βρίσκεται από διετία υπό τον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου, το ποσό των 72 εκατ. ευρώ που αφορά στην προμήθεια πρώτης ύλης στην ελληνική χαλυβουργία όπως και στη χορήγηση δανείου.

Λόγω λοιπόν αφερεγγυότητας της ελληνικής θυγατρικής και επειδή η μητρική βρίσκεται σε καθεστώς πτωχευτικού δικαίου, αποφασίσθηκε να μεταφερθεί και η Hellenic Steel στην ευθύνη των Ιταλών επιτρόπων της ILVA που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ευρώπης, την συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την πώλησή της σε επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης της Hellenic Steel είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2014 και πως στο πλαίσιο αυτής, είχε καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Αρχικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από αρκετούς ξένους ομίλους και funds(Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, Ολλανδία), που όμως δεν ωρίμασε σε κάτι πιο συγκεκριμένο, για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω του αρνητικού επενδυτικού κλίματος που υπάρχει στην Ελλάδα. Δεύτερον, λόγω της δύσκολης συγκυρίας για τον κλάδο του χάλυβα στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ενδεχομένως, η μεταβίβαση της διαδικασίας εκκαθάρισης της Hellenic Steel, υπό τους Ιταλούς επιτρόπους που έχουν αναλάβει την υπόθεση της ILVA, να διευκολύνει στην προσέλκυση επενδυτών για τον ιταλικό όμιλο.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα διερευνήσει τη διάθεση δημοσίων κονδυλίων για την αναδιάρθρωση της ΙLVA.