Skip to main content

Γιατί οι Ολλανδοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τη Hellenic Steel

Οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω και αρχίζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, ελπίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν θα εγκρίνει την αίτηση πτώχευσης.

Οι τριάντα εργαζόμενοι που έμειναν να φυλάγουν το ανενεργό χαλυβουργείο της Hellenic Steel, αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις, υποστηριζόμενοι από τους παλιούς τους συναδέλφους, αποφασισμένοι να κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην καταλήξει σε πτώχευση η εταιρεία, που έχει οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας εξ’ αιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η μητρική ILVA, που έχει περάσει στον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου.

Ωστόσο η ελπίδα για επαναλειτουργία της Hellenic Steel, δέχθηκε μεγάλο κτύπημα όταν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός πώλησης (δείτε εδώ), παρότι υπήρξε ενδιαφερόμενος, ένα ολλανδικό fund, που κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά και την απαιτούμενη εγγυητική, όπως είπε στη Voria.gr o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Hellenic Steel κ. Παναγιώτης Χατζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις με το ολλανδικό  fund δεν είχαν θετική κατάληξη επειδή ο υποψήφιος δεν έκανε δεκτό τον όρο εκτέλεσης περιβαλλοντικών έργων, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και που θα βάραιναν τον αγοραστή με κόστος περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Tώρα πλέον τα περιθώρια διάσωσης και επαναλειτουργίας της Ηellenic Steel είναι σχεδόν ανύπαρκτα καθώς η μητρική ILVA είχε προσφύγει στα δικαστήρια και είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης  τον Δεκέμβριο του 2016. Η αίτηση συζητήθηκε τον Μάιο του 2017 και εάν με την έκδοση της απόφασης εγκριθεί το αίτημα, τότε θα μπει και με τη βούλα τέλος στην πολύχρονη πορεία της Hellenic Steel, μίας βιομηχανίας που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αποκλειστικά λόγω των προβλημάτων της μητρικής και των αποφάσεων που λήφθηκαν από το ιταλικό δημόσιο σχετικά με τον όμιλο ILVA.