Skip to main content

Hermes Healthcare: Ένας αγγελιαφόρος υγείας δίπλα σε χρονίως πάσχοντες και αθλητές

Οι πλατφόρμες myalgos και myathlos της start up από τη Θεσσαλονίκη έχουν ως στόχο τη διεπιστημονική διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις και αθλητών

Γίνεται... αγγελιαφόρος μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, προσφέροντας ένα πολύτιμο μέσο που καθιστά την επικοινωνία τους διαρκή με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των ασθενειών, άρα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Κάπως έτσι άλλωστε προήλθε και το όνομά της, Hermes Healthcare, αφού μεταφέρει, ως ένας άλλος Ερμής, ζωτική πληροφορία, εν προκειμένω από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας προς τον ασθενή και αντίστροφα.

Η start up που δημιούργησε ο επεμβατικός γιατρός χρόνιου πόνου και σπονδυλικής στήλης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, αρχικά στο Λονδίνο το 2017 και στη συνέχεια, το 2021 στη Θεσσαλονίκη μέσω θυγατρικής, ήρθε να υποστηρίξει τους χρόνια πάσχοντες, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις παθήσεις τους, χωρίς να αισθάνονται μόνοι στα μεσοδιαστήματα που δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους ή μια υποδομή υγείας. Άλλωστε, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε διαπιστώσει από την εμπειρία του πως οι ασθενείς αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά ευαίσθητες ισορροπίες και μάλιστα να το κάνουν μόνοι τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ψυχολογία τους.

Η πλατφόρμα myalgos

Έτσι, ανέπτυξε τη myalgos, μια πλατφόρμα διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, η οποία επιστρατεύει μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας για τη στήριξη του ασθενή, δίνοντάς του όμως παράλληλα ενεργό ρόλο για την αυτοδιαχείριση της πάθησής του.

 

Μέσω της myalgos, ο πάροχος υγείας διαμορφώνει μια διεπιστημονική ομάδα από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ρόλων και ειδικοτήτων και καλεί τον ασθενή να εγγραφεί στη σχετική εφαρμογή που κατεβάζει στο κινητό του. Αυτή η διεπιστημονική ομάδα διαμορφώνει ένα θεραπευτικό πλάνο και καθοδηγεί τον ασθενή, υποστηρίζοντάς τον και στα μεσοδιαστήματα που δεν έχει φυσική επαφή μαζί του και ελέγχοντας την πρόοδό του. Το θεραπευτικό αυτό πλάνο περιλαμβάνει από φαρμακευτική αγωγή και μετρήσεις φυσιολογικών παραμέτρων μέχρι προγράμματα δραστηριοτήτων, follow up ερωτηματολόγια και έλεγχο της προόδου της θεραπείας. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας ο ασθενής έχει στη διάθεσή του προσωποποιημένο εκπαιδευτικό υλικό, για να μαθαίνει περισσότερα για την ασθένειά του.

Μάλιστα, στο… πλάι του βρίσκεται και ένας εικονικός βοηθός που εκτελεί αλγοριθμικά πλάνα, τα οποία έχουν διαμορφώσει αυτοματοποιημένα οι γιατροί με βάση τη δική τους κλινική πρακτική, πιθανά σενάρια δηλαδή στην εξέλιξη της νόσου, ώστε ο ασθενής να μπορεί να έχει ένα συνεχές feedback, από μια απλή απορία μέχρι την αντιμετώπιση ενός έκτακτου περιστατικού. Ο εικονικός αυτός βοηθός, μια προέκταση του γιατρού, ελέγχει τις μετρήσεις του ασθενή και τα σκορ συμμόρφωσης της θεραπείας και ειδοποιεί και τις δύο πλευρές, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Ουσιαστικά η myalgos στηρίζεται σε ένα μοντέλο προληπτικής ιατρικής ακριβείας, ώστε να προλαβαίνει μια κακή εξέλιξη και ο ασθενής να μην οδηγείται στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο, αλλά και για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

«Η πλατφόρμα είναι πολύ εύχρηστη. Αυτή ήταν άλλωστε μια παράμετρος στην οποία δώσαμε έμφαση από την αρχή. Όσο για το feedback που λαμβάνουμε είναι αυτό ασθενών που αισθάνονται πιο ασφαλείς, καθώς έχουν δίπλα τους κάποιον που τους προσέχει συνεχώς» λέει στη Voria ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

 

Η πρώτη εφαρμογή της πλατφόρμας έγινε στο τμήμα χρόνιου πόνου της Guy’s and St Thomas στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια η Hermes Healthcare προχώρησε σε συνεργασία με την 3η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη χρήση της υπηρεσίας σε ομάδα ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Παράλληλα, συνεργάζεται και με άλλες πανεπιστημιακές κλινικές στα πεδία της ογκολογίας και της ορθοπαιδικής ανά την Ελλάδα, αλλά και με ιδιώτες παρόχους υγείας και ιδιώτες γιατρούς. Διαθέτει δε πενταετές συμβόλαιο με την αμερικανική IQVIA τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας.

Η πλατφόρμα διαχείρισης αθλητών myathlos

Εδώ και λίγο καιρό η start up δημιούργησε και μια δεύτερη πλατφόρμα, την myathlos, που έχει ως στόχο τη διεπιστημονική επίβλεψη και διαχείριση αθλητών. Η ενασχόληση του Δημήτρη Παπαδόπουλου και με το κομμάτι του αθλητισμού ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού υπήρξε και ο ίδιος επαγγελματίας αθλητής και συγκεκριμένα διεθνής καλαθοσφαιριστής. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει δεδομένα των αθλητών και συντονίζοντας μια ομάδα που διαχειρίζεται τα προβλήματα του προπονητικού φορτίου, από προπονητές και γυμναστές μέχρι εργοφυσιολόγους, καταλήγει σε βέλτιστες προπονητικές μεθόδους, προβλέπει πιθανούς τραυματισμούς και γίνεται εργαλείο εκπαίδευσης, κινητροδότησης, έμπνευσης και βελτίωσης της φυσικής και ψυχικής υγείας του αθλητή. Ήδη η Hermes Healthcare σύναψε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για την παρακολούθηση μέσω της myathlos 50 αθλητών ολυμπιακών αγωνισμάτων, ενώ έχει επαφές και με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικής Έρευνας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παράλληλα, αυτή την περίοδο συνομιλεί και με ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους.

Το επόμενο βήμα της είναι η διεθνής ανάπτυξη, με την εταιρεία να έχει ήδη επαφές με Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ο χρόνιος πόνος και το επιχειρηματικό μικρόβιο

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, με ειδικότητα αναισθησιολόγου, ανακάλυψε νωρίς την επεμβατική θεραπεία πόνου και εκπαιδεύτηκε σε αυτή στο εξωτερικό. Άρχισε έτσι να ασχολείται με τον χρόνιο πόνο και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η τριβή ήταν και το έναυσμα για τη γέννηση της αρχικής του ιδέας, με την οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Venture Garden του Κολεγίου Ανατόλια, ορμώμενος από το ενδιαφέρον του για το επιχειρείν. Η ιδέα αυτή αφορούσε αρχικά τη δημιουργία ενός αλγοριθμικού συστήματος που θα βοηθούσε τον ασθενή με προβλήματα σπονδυλικής στήλης να λάβει μια δεύτερη διάγνωση, αφού ο ίδιος ως γιατρός διαπίστωνε πως συχνά γίνονταν περιττά χειρουργεία ή ο ασθενής πάλευε με τον χρόνιο πόνο εξαιτίας κακών διαγνώσεων.

Η πρώτη όμως αυτή ιδέα εξελίχθηκε και πέρασε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαχείρισης χρόνιων ασθενών, αρχικά στο πεδίο του χρόνιου πόνου και στη συνέχεια σε αυτό των χρόνιων παθήσεων.

Μάλιστα, το αθλητικό background του Δημήτρη Παπαδόπουλου τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις επιχειρηματικές προκλήσεις που βρήκε στον δρόμο του, επιστρατεύοντας την υπομονή, την επιμονή, την πειθαρχία, αλλά και τη συνεργατικότητα του αθλητή στον επιχειρηματικό στίβο.