Skip to main content

High Tech ταξίμετρα made in… Θεσσαλονίκη από το Παρίσι μέχρι το Αλγέρι

Η Semitron, η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία τεχνολογίας με εξειδίκευση στους κλάδους των ταξί και του ανελκυστήρα, εξάγει σε 27 χώρες.

Σε Παρίσι, Μαδρίτη και Βερολίνο οι οδηγοί ταξί δεν κάνουν βήμα χωρίς τα «έξυπνα» ταξίμετρά της. Στην Τσεχία είναι leader στον κλάδο, στην Τουρκία πούλησε 20.000 ταξίμετρα σε μόλις ενάμιση χρόνο, έχοντας πλέον το 35% της αγοράς, ενώ κέντρα διαχείρισης στόλων ταξί και οδηγών σε Σουηδία, Αλγερία και Μαρόκο εξοπλίζονται με τις τεχνολογίες της. Η Semitron, εταιρεία τεχνολογίας με εξειδίκευση στους κλάδους των ταξί και του ανελκυστήρα, έχει καταφέρει να γίνει διεθνής παίκτης, προσφέροντας, πέραν της τεχνογνωσίας των 42 ετών που διαθέτει, ταχύτητα και ευελιξία. Βρίσκεται δε με τα προϊόντα της σε 27 χώρες, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 85% του τζίρου της.

Η εταιρεία, δημιούργημα του Σωτήρη Βαμβατήρα, έχοντας σήμερα στο «τιμόνι» της τα παιδιά του, Δημήτρη και η Ευαγγελία, αναπτύσσει από ταξίμετρα και φορολογικές μηχανές για τα ταξί μέχρι συστήματα διαχείρισης κλήσεων, ενώ προσεχώς θα κυκλοφορήσει στην αγορά automotive tablets, που θα συνδυάζουν και τις τρεις αυτές υπηρεσίες μαζί. Στο δε κομμάτι του ανελκυστήρα δημιουργεί από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά στοιχεία μέχρι τον πίνακα του ασανσέρ, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη μια σημαντική επένδυση σε νέα προϊόντα (υπολογιστές linux) που θα διαχειρίζονται τον ανελκυστήρα και θα του δίνουν τη δυνατότητα έως 60 στάσεων καθ’ύψος και κάλυψης 4 μέτρων το δευτερόλεπτο, εξυπηρετώντας κάθε σύγχρονο ουρανοξύστη.

Ο διεθνής προσανατολισμός

Η εταιρεία διαθέτει τέσσερις θυγατρικές, σε Αλγερία, Τουρκία, Ιρλανδία και Γερμανία, ενώ αυτόν τον καιρό έχει επαφές με μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ώστε τα ταξίμετρά της να ενσωματώνονται στα οχήματα που προορίζονται για ταξί ήδη από το εργοστάσιο.

Η Semitron απασχολεί 40 άτομα (60 με τις θυγατρικές), εκ των οποίων τα 16 εργάζονται στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), που δουλεύει συνεχώς πάνω σε νέες ιδέες. Από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την ανάπτυξη του λογισμικού, αλλά και του hardware, όλη η γραμμή παραγωγής ηλεκτρονικών βρίσκεται στο εργοστάσιο της στη Σίνδο, κάτι που θεωρείται μεγάλο asset. Παράλληλα, διαθέτει και υποκατάστημα στην Αθήνα.

Στον ορίζοντα της Semitron βρίσκονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, δύο αγορές στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει τις νέες της τεχνολογίες στον κλάδο των ταξί, ενώ, αφού εδραιωθεί σε Τουρκία και Αλγερία, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις δύο θυγατρικές της εκεί ως εφαλτήρια για επέκταση σε Ασία και Αφρική.

Στα επόμενα πλάνα της είναι επίσης να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, εφαρμόζοντας τεχνολογίες big data και data analytics. «Βρισκόμαστε σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που θα φέρει νέα πράγματα» λέει ο Δημήτρης Βαμβατήρας στη Voria.gr.

Από χόμπι… επιχείρηση

Ο Δημήτρης Βαμβατήρας

 

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1978 από τον Σωτήρη Βαμβατήρα, που επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Γκρατς της Αυστρίας, αποφάσισε, αρχικά από χόμπι, να ασχοληθεί με τη δημιουργία ηλεκτρονικών ταξιμέτρων. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο μηχανικά ταξίμετρα, οπότε το πεδίο ήταν ανοιχτό και γεμάτο προοπτικές. Η πρώτη επωνυμία της επιχείρησης ήταν Panther Electronics, προτού μετονομαστεί το 1982 σε Semitron, μια λέξη που συνδύαζε τα αρχικά τα δικά του, της κόρης του Ευαγγελίας και της συζύγου του Μάγδας –ο γιος του δεν είχε γεννηθεί ακόμα –με την κατάληξη της λέξης electron. Ήταν τότε που η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά ταξίμετρα έγινε πιο επαγγελματική, με την εταιρεία να αρχίζει τα επόμενα χρόνια τις πρώτες της εξαγωγές στην Αγγλία και τη Λιβύη.

Η πρώτη έδρα της επιχείρησης ήταν ένα υπόγειο στη Βούλγαρη, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Καυταντζόγλου, διατηρώντας παράλληλα ένα κατάστημα στην Βασιλίσσης Όλγας. Το δε 1996 μεταφέρθηκε στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, δημιουργώντας μια μονάδα 2.000 τ.μ.

Τα δύο παιδιά του Σωτήρη Βαμβατήρα, η Ευαγγελία και ο Δημήτρης, μοιράστηκαν από την πρώτη στιγμή το πάθος του πατέρα τους για τη δουλειά. Καλοκαίρια και γιορτές βρίσκονταν στη μονάδα και παρακολουθούσαν από κοντά τη διαδικασία που μετέτρεπε τις ιδέες του πατέρα τους σε συσκευές. «Ήταν ένα σπάνιο μυαλό, την ίδια ώρα όμως και ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος» λέει ο γιος του Δημήτρης στη Voria.gr, που έμαθε από τον πατέρα του ότι μόνο αν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, μπορείς να πετύχεις.

Με σπουδές στο Business Computing στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, ένα MBA και μια σειρά courses στο MIT ο Δημήτρης και με σπουδές Λογιστικής, μεταπτυχιακό στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, την Οικονομική Διοίκηση και την Business Psychology η Ευαγγελία, τα δύο αδέρφια μπήκαν δυναμικά στην επιχείρηση το 2007. Αν και ο πατέρας τους είχε ήδη ξεκινήσει εξαγωγές το 2004 σε Σουηδία και Ελβετία, όταν τα δύο αδέρφια έκαναν την είσοδό τους στην εταιρεία έφεραν και έναν αέρα μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Με μια βαλίτσα στο χέρι και συνεχή ταξίδια και παρά τις πρώτες απογοητεύσεις, ο Δημήτρης Βαμβατήρας έβαλε τις βάσεις για νέες εξωστρεφείς διεξόδους. Μάλιστα, από το 15% που ήταν οι εξαγωγές επί του τζίρου το 2007 έφτασαν σήμερα στο 85%.

Η Semitron επιμένει να αναπτύσσεται και να επενδύει στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Δημήτρης Βαμβατήρας, αν και δυσκολεύεται να βρει developers που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα της σχέδια για το μέλλον, επενδύει στο να γίνει η εταιρεία ένα τεχνολογικό hub που θα προσελκύσει και νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό.