Skip to main content

HIGHER: Εργαλείο προώθησης συμπράξεων σε αγροδιατροφή, τουρισμό

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου για τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων-υπηρεσιών

Στρατηγικές και πολιτικές καινοτομίας, καλές πρακτικές σε περιφερειακό επίπεδο και εργαλεία προώθησης της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού, παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου HIGHER, υπό τη διοργάνωση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 4-6 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 έγινε η υποδοχή και η συνάντηση των εταίρων στο ξενοδοχείο The Met Hotel στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πραγματοποιήθηκε η 4η Εταιρική Συνάντηση, το εσωτερικό Εργαστήριο Επικοινωνίας και η 2η Συνάντηση Αξιολόγησης.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο Workshop με θέμα «Καινοτόμες καλές πρακτικές στον τομέα της αγροδιατροφής και του τουρισμού», στο ξενοδοχείο The Met Hotel όπου έγινε η παρουσίαση καινοτόμων έργων και καλών πρακτικών συνεργασίας δημόσιου / ιδιωτικού τομέα στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού που αποτελούν προτεραιότητα για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο workshop συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των  εταίρων του έργου HIGHER και αντίστοιχων φορέων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Στη συνέχεια ακολούθησαν επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση του έργου HIGHER, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» η οποία είχε θέμα «Περιφερειακές/Διαπεριφερειακές συνεργασίες προστιθέμενης αξίας στα τοπικά οικοσυστήματα» ('Regional/Interregional collaborations adding value to the local ecosystems').

Εκπρόσωποι των εταίρων του έργου και εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, αλλά και τοπικών φορέων συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή που είχε ως στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για αποτελεσματικές καινοτόμες πρωτοβουλίες, που μπορούν να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στρατηγικές και πολιτικές καινοτομίας, καλές πρακτικές σε περιφερειακό επίπεδο και εργαλεία προώθησης της συνεργασίας δημόσιουκαι ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού από όλες τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Τοσκάνης Marco Remaschi, ο πρώην Υφυπουργός και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κιλτίδης, η τεχνική σύμβουλος του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανδαλουσίας Esperanza Perea, ο εκπρόσωπος του AgriFood Capital – Northeast Brabant από την Ολλανδία Simon Maas, ο Cluster Manager του Arctic Smart Rural Network cluster από την Φιλανδία Johannes Vallivaara και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου του έργου HIGHER «Τεχνολογικό Πάρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης» Juan Sangüesa. «Συμπερασματικά», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η ανοιχτή εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς οι συμμετοχές άγγιξαν τον αριθμό των 88 ατόμων».

Όλες οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «HIGHER – Καλύτερα Εργαλεία Πολιτικής για Έργα Υψηλής Καινοτομίας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "INTERREG EUROPE 2014-2020", με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το έργο "HIGHER" επιδιώκει την ενίσχυση της συμμετοχής των φορέων που σχετίζονται με την καινοτομία, ακολουθώντας την προσέγγιση της τετραπλής έλικας (δημοσίων οργανισμών, επιστήμης, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας των πολιτών) και  εμπλέκοντάς τους στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση των καινοτόμων Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (public private partnerships) σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είναι η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.