Skip to main content

Holigreen: Μια 28χρονη από τη Θεσσαλονίκη προσεγγίζει το υγιεινό σνακ… αλλιώς

Με σπουδές στη νομική και τη διοίκηση επιχειρήσεων η Πηνελόπη Κατσανίκου κάνει μια νέα, ολιστική, διατροφική πρόταση, με υγιεινές, vegan, ωμές μπάρες

Αν και σπούδασε νομική και συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η υγιεινή διατροφή και το ευ ζην ήταν πάντα κομμάτι των αναζητήσεών της. Το παζλ αυτό ήρθε να συμπληρώσει η ανάγκη της να φτιάξει κάτι δικό της, αλλά και η αγάπη της για το multitasking της επιχειρηματικότητας. Παντρεύοντας όλα αυτά τα στοιχεία η μόλις 28 χρονών Πηνελόπη Κατσανίκου δημιούργησε πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη τη Holigreen Snacks and Flavors, μια εταιρεία που προσεγγίζει το υγιεινό σνακ… αλλιώς, μέσα από μη αναμενόμενες γεύσεις και συνδυασμούς υλικών. Με τις μπάρες της να βρίσκονται μόλις έναν μήνα στην αγορά, εισπράττει ήδη θερμή υποδοχή από τους καταναλωτές, που, όπως λέει, όταν τις δοκιμάζουν, επιστρέφουν για να επαναλάβουν τη γευστική αυτή εμπειρία.

Η Holigreen εμπνευσμένη από την ολιστική προσέγγιση της ζωής, στην οποία πιστεύει η Πηνελόπη Κατσανίκου, αλλά και από την επιθυμία της δημιουργού της για όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διαθέτει τέσσερις κωδικούς και συγκεκριμένα δύο ενεργειακές μπάρες, λεμόνι με τζίντζερ και κακάο με βύσσινο, αλλά και δύο μπάρες πρωτεΐνης, μία με διπλή σοκολάτα και μία με μπισκότο και φράουλα. Οι μπάρες δεν έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία, είναι vegan, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη και με 100% φυσικά συστατικά, ενώ οι πρώτες ύλες τους είναι στην πλειονότητά τους βιολογικές, αλλά και εκλεκτές, όπως τονίζει η Πηνελόπη Κατσανίκου.



«Δεν ήθελα ίδιες γεύσεις ή απλώς ένα ακόμα υγιεινό σνακ. Η βούληση μου, αλλά και της ομάδας της Holigreen ήταν καινοτόμες προτάσεις τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και αναφορικά με τον τρόπο επεξεργασίας, αλλά και τα υλικά» εξηγεί στη Voria, σημειώνοντας πως έγινε πολλή δουλειά σε όλα τα στάδια, από τις ποιοτικές πρώτες ύλες και την επιλογή αξιόπιστων προμηθευτών μέχρι τις συνταγές και τον πρωτότυπο σχεδιασμό των συσκευασιών.



Για την ώρα τα προϊόντα της Holigreen βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά και στη Βέροια, αλλά και σε ένα γνωστό e-shop διατροφικών ειδών, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η επέκταση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το γεγονός δε ότι η τάση για υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι μεγάλη στο εξωτερικό, αλλά και το ότι οι μπάρες της Holigreen έχουν το ελληνικό στοιχείο μέσα τους κάνει την εταιρεία να θέλει βγει σε επόμενο στάδιο και εκτός συνόρων. Στα επόμενα σχέδια δε είναι και νέες γεύσεις, αλλά και διαφορετικά υλικά.

Η αγάπη για το επιχειρείν και τη διατροφή

Η Πηνελόπη Κατσανίκου ήθελε από παιδί να δημιουργήσει κάτι δικό της. Κάποια στοιχεία δε του επιχειρείν, όπως η επαφή με τους ανθρώπους, αλλά και η δυνατότητα να ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, τη γοήτευαν. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη νομική, έφυγε για το Λονδίνο, για ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση των επιχειρήσεων με κατεύθυνση το HR (Human Resources-ανθρώπινο δυναμικό). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της μάλιστα δούλευε σε διαφημιστικές εταιρείες, ανακαλύπτοντας πόσο πολύ της άρεσε η προβολή και προώθηση προϊόντων. Με την υγιεινή διατροφή να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της, πάντα ψαχνόταν και πειραματιζόταν για το πώς θα φτιάξει πιο υγιεινά γεύματα και σνακ, πράσινα… ταπεράκια, και κάπως έτσι κατέληξε και στις τέσσερις συνταγές για τις μπάρες, που θα αποτελούσαν στη συνέχεια και τη βάση για τα πρώτα προϊόντα της επιχείρησής της. Οι τέσσερις αυτές συνταγές την ενθουσίασαν, όπως λέει, και σκέφτηκε πως θα μπορούσαν να ενθουσιάσουν και άλλους. Έτσι, άρχισε να δίνει σάρκα και οστά στην ιδέα της και μετά από πολλούς πειραματισμούς και δοκιμές, αλλά και μια διαδικασία που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, με δεδομένη την έλλειψη background στον διατροφικό κλάδο, κατάφερε, πλαισιωμένη και από ανθρώπους που μοιράστηκαν το όραμά της, όπως ο Ανδρέας Ταξιάρχης, να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Και βέβαια σε όλη αυτή τη διαδικασία οι σπουδές της ήταν ιδιαίτερα βοηθητικές, καθώς η συνέπεια, η πειθαρχία και ο προγραμματισμός της νομικής επιστήμης από τη μία, αλλά και οι επιχειρηματικές γνώσεις που της πρόσφερε το μεταπτυχιακό της από την άλλη, συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.



«Είμαι ενθουσιασμένη και υπερήφανη. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για τη δημιουργία της Holigreen και πολύς χρόνος. Όταν υπάρχει όμως πείσμα και θέληση, όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Οι προκλήσεις ήταν πολλές, νομίζω όμως ότι με την ομάδα της Holigreen καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε» τονίζει η Πηνελόπη Κατσανίκου.