Skip to main content

Η Ήπειρος μπορεί να βγεί ωφελημένη από την κρίση

Η περιοχή μπορεί να βγει δυνατή από την κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρη Μπαράτσα.
Γράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ.Δημήτρης Μπαράτσας

Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός ενώ ξεκινά η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε65. Οι οδικοί άξονες έχουν άμεσα θετική επίδραση στους τομείς των επιχειρήσεων, των μεταφορών, του τουρισμού και την κτηματαγορά. Αναμένεται η Ήπειρος και τα Ιωάννινα ειδικότερα, να αποτελέσουν πόλο έλξης των επιχειρήσεων και κέντρο των δραστηριοτήτων τους, με την συνδρομή του αναπτυξιακού νόμου και τη συνεργασία  των αρμόδιων υπουργείων.

Για να εξασφαλιστεί η αειφορία και η πράσινη ανάπτυξη σε αυτό το προτεινόμενο μοντέλο θα πρέπει να υλοποιηθούν συνεργασίες, να κατασκευαστούν Βιοτεχνικά Πάρκα και Εμπορευματικοί Σταθμοί καθώς και με τη βοήθεια του σιδηροδρόμου και των λιμανιών της Ηπείρου να δημιουργηθεί το πρώτο Διαμετακομιστικό Κέντρο Συνδυασμένων Μεταφορών στην Ελλάδα.

Το ανταγωνιστικό προφίλ της Ηπείρου δημιουργείται από τη φυσική της ομορφιά και τα παραδοσιακά της προϊόντα. Το προφίλ αυτό πρέπει να στηριχθεί με ενέργειες εξωστρέφειας ώστε τα ασυναγώνιστα αυτά σε ποιότητα στοιχεία να φτάσουν και να ικανοποιήσουν την παγκόσμια αγορά.

Η ανταπόκριση της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση για την ανταπόκριση και της παρούσας οικονομικής κρίσης. Τα επιμελητήρια και οι αρμόδιοι φορείς βοήθησαν στη λήψη αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιτακτική είναι και η ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων. Η αγορά της χώρας πρέπει να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί.

Το αγωνιστικό και επιχειρηματικό πνεύμα των Ηπειρωτών αναμένεται να αναδείξει ωφελημένη και ισχυρότερη την περιοχή από την κρίση.