Skip to main content

Οι δεκατέσσερις ημέρες κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη το 2021

Πρόκειται για μια καλή αρχή που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, από άλλες εταιρείες - Τα συν και τα πλην της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη

Δεκατέσσερις αφίξεις και αναχωρήσεις θα πραγματοποιήσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου τα κρουαζιερόπλοια Celestyal Olympia και Celestyal Crystal.

Πρόκειται για δύο πλοία της εταιρείας Celestyal Cruises, εταιρεία κρουαζιέρας με βάση τον Πειραιά και το Λαύριο, που ξεκινάει και πάλι τη δραστηριοποίηση της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από τα τέλη Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μία από αυτές τις 14 συγκεκριμένες ημέρες κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες τουρίστες αναβαθμισμένου επιπέδου –ως γνωστόν τις κρουαζιέρες επιλέγουν για αναψυχή σχετικώς εύποροι άνθρωποι- θα κυκλοφορήσουν στο κέντρο της πόλης ή θα επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την οικονομική αιμοδοσία της αγοράς του κέντρου, το σημαντικότερο αυτών των επισκέψεων είναι ο κοσμοπολίτικος αέρας που φέρουν μαζί τους άνθρωποι που τους αρέσουν να ταξιδεύουν για αναψυχή. Κάτι που μέσα στις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός (καραντίνες, αποκλεισμοί κλπ.) συνιστά συνθήκη που έχει ανάγκη η πόλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Celestyal Olympia θα καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου, στις 6, 13, 20 και 27 Ιουλίου και στις 3, 10, 17 και 24 Αυγούστου στις 9.30 το πρωί προερχόμενο από το Λαύριο και θα αναχωρήσει στις 6 το απόγευμα των ίδιων ημερών με προορισμό τη Μύκονο. Το Celestyal Ctystal θα πιάσει Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου και στις 14 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί προερχόμενο από το Λαύριο και θα αναχωρήσει στις 8 το βράδυ για την Καβάλα, ενώ ενδιαμέσως αυτών των ημερομηνιών θα πιάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άλλες τρεις φορές, στις 27 Οκτωβρίου, καθώς και στις 3 και 10 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί προερχόμενο από το Τσανάκαλε και θα αναχωρήσει στις 6.30 το απόγευμα με κατεύθυνση τον Βόλο.

Με αυτήν την εικόνα -και επιπροσθέτως με τη δυνατότητα που υπάρχει να επιβιβάζεται και να αποβιβάζεται κάποιος στη Θεσσαλονίκη- είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση η Celestyal Cruises αξιοποιεί μονοπωλιακά τις εγκαταστάσεις της ΟΛΘ ΑΕ για την κρουαζιέρα. Πρόκειται για μια καλή αρχή που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, δηλαδή η πρωτοβουλία να βρει και άλλους μιμητές. Άλλωστε και στις δουλειές ισχύει η παροιμία «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη». Και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την κρουαζιέρα πολλοί ειδήμονες επί του θέματος έχουν υποστηρίξει ότι αφενός η θέση του λιμανιού στην καρδιά του κέντρου της πόλης, που διασφαλίζει πρόσβαση με τα πόδια, και αφετέρου τα σημαντικά παγκόσμια τοπόσημα που βρίσκονται σε απόσταση 60 ή 90 λεπτών από την πόλη (Πέλλα, Βεργίνα, Όλυμπος, Βέροια όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, Αμφίπολη), αλλά και τα ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία και μουσεία της πόλης, καθιστούν την πόλη ιδανικό προορισμό κρουαζιέρας.

Το μεγάλο μειονέκτημα, εξαιτίας του οποίου διαχρονικά η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη είναι από εξαιρετικά περιορισμένη έως μηδενική, αφορά τη θέση της πόλης σε σχετικά άβολο σημείο σε σχέση με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Διότι τα κρουαζιερόπλοια κάνουν κύκλους πιάνοντας διάφορα ενδιαφέροντα λιμάνια και όταν μια περιοχή βρίσκεται απομονωμένη λείπει από τον κατάλογο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ορισμένα από τα λίγα κρουαζιερόπλοια που διαχρονικά πιάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνουν στα δρομολόγια πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη.