Skip to main content

Οι 15 πρόεδροι που σημάδεψαν τα πρώτα 100 χρόνια του ΕΣΘ

Από Voria.gr
Πώς κωδικοποιείται η προσφορά των δεκατεσσάρων πρώτων προέδρων του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1916 και μέχρι σήμερα τον έχουν υπηρετήσει 15 πρόεδροι. Ο τελευταίος στη σειρά, ο σημερινός, ο Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» του ΕΣΘ από το 2014, αποτελεί σήμερα την «ψυχή» της επετείου των 100 χρόνων του Συλλόγου, ενώ σε καθημερινή βάση τρέχει για τις ανάγκες να τονωθεί το παραδοσιακό εμπόριο της Θεσσαλονίκης, που συμπιέζεται από την καταναλωτική καχεξία λόγω της κρίσης και την επέλαση των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.

Η προσφορά των 14 πρώτων προέδρων του ΕΣΘ κωδικοποιείται ως ακολούθως:  

1. Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος υπέγραψε το ιδρυτικό Καταστατικό του ήταν ο Αθανάσιος Μακρής, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1920. Ο ίδιος υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας, καθώς και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

2. Από το 1920 και για ένα χρόνο, έως το 1921, πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. υπήρξε ο Κύρος Κύρτσης, ευεργέτης της πόλης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του βιομηχανικού τμήματος του ΕΒΕΘ.

3. Από το 1922 έως το 1941 πρόεδρος του Συλλόγου υπήρξε ο Σταύρος Γρηγοριάδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ΔΕΘ, πολιτευτής και πρόεδρος για πολλά χρόνια της Ελευθέρας Ζώνης Λιμένος Θεσσαλονίκης. Επίσης, ήταν για πολλά χρόνια μέλος των διοικήσεων του ΕΒΕΘ, του οποίου διατέλεσε και πρόεδρος, ενώ καταγράφεται ως διαχρονικός παράγων οργανισμών, σωματείων και ιδρυμάτων της πόλης.

4. Τη διετία 1941-1942 πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ήταν ο Αλέξανδρος Κράλλης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ενώ συμμετείχε σε πολλούς οργανισμούς και φορείς της πόλης.

5. Στα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1940, από το 1942 έως το 1950, πρόεδρος του Συλλόγου υπήρξε ο Αλέξανδρος Λέτσας. Ένας πολυτάλαντος έμπορος ξυλείας, γεωπόνος, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Νέα Ελλάς. Εργατικός και επίμονος συνέβαλε πέρα από την εμπορική του δραστηριότητα σε πλήθος κοινωνικών, φιλανθρωπικών, εθνικών και άλλων δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος -και για 26 χρόνια Γραμματέας- της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και συγγραφέας ιστορικών συγγραμμάτων. Σε αυτόν οφείλεται η σύλληψη της ιδέας και η ανοικοδόμηση του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΜΣ.

6. Επί 15 χρόνια, από το 1950 μέχρι το 1965, πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Κλέων Κοσμίδης, ο οποίος υπήρξε και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

7. Από το 1966 μέχρι το Μάιο του 1971 πρόεδρος διετέλεσε ο Μιχάλης  Κατσουγιάννης, ο οποίος διέβλεψε τον κίνδυνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και συνέστησε τη συνένωση των ομοειδών μικρών επιχειρήσεων.

8. Η ανοδική πορεία συνεχίσθηκε και με τον Βασίλειο Πετρίδη, ο οποίος προήδρευσε από το Μαϊο του 1971 μέχρι τον Ιούνιο 1975, οπότε παραιτήθηκε για να διεκδικήσει την προεδρία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

9. Μακρά υπήρξε η θητεία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στο αξίωμα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μέλος των διοικήσεων για πολλά χρόνια, εξελέγη πρόεδρος το 1975 και αποχώρησε το 1987, αφού τιμήθηκε με το αξίωμα του Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου.

10. Από το 1987 έως το 1993, πρόεδρος του Συλλόγου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Γραβάνης, άνθρωπος της ευγένειας, της τάξης και του προγραμματισμού.

11. Το 1993 πρόεδρος εκλέγεται ο Χρήστος Φώλιας, ο οποίος παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο 1997, οπότε και παραιτήθηκε λόγω της εκλογής του στη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αργότερα έγινε πρόεδρος της και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurocommerce. Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής,  βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και υπουργός Ανάπτυξης.

12. Από το 1997 έως το 2002 πρόεδρος του ΕΣΘ γίνεται ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος έχει  ήδη διατελέσει αντιπρόεδρος στις προηγούμενες διοικήσεις. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε  να  μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Οικονομικής-Νομισματικής ΄Ενωσης και να εστιάσουν σε επιχειρηματικές πολιτικές που θα εξασφαλίσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Δημήτρης Δημητριάδης υπήρξε και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος της Επιτροπής Εμπορίου και Διανομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Πρόεδρος  της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε.

13. Σταθερή αξία στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης παραμένει ο Χαράλαμπος (Λάμπης) Χαραλαμπίδης, ο οποίος έγινε μέλος του Συλλόγου σε νεαρή ηλικία και ο οποίος ανέλαβε την προεδρία από το 2002 έως το 2005. Είναι μία εποχή, κατά την οποία το εμπόριο χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Ο Σύλλογος επικεντρώνεται, κυρίως, στο συνδικαλιστικό του ρόλο, προκειμένου να στηρίξει την επιβίωση του παραδοσιακού εμπορίου.

14. Από το 2005 έως και το 2014 την προεδρία του ΕΣΘ κατέχει ο Κωστής Χαντζαρίδης.΄Ανθρωπος της αγοράς και «έμπειρος» στη συνδικαλιστική δράση. Πρωταρχικός στόχος του Κ. Χαντζαρίδη είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος, πέραν της συνδικαλιστικής του δράσης, επικεντρώνεται στη στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς και επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης υλοποιώντας ενέργειες, με στόχο την ενίσχυση της καταναλωτικής κίνησης και την τόνωση του ψυχολογικού κλίματος.

Στην κεντρική φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Φιλιππίδης, Δημητριάδης, Χαντζαρίδης, Φώλιας και Χαραλαμπίδης.