Skip to main content

Η 37η επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Στη σκιά της Τρόικας και του Μνημονίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου φέτος, δυο πορείες θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η τροχαία προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στη σκιά της Τρόικας και του Μνημονίου πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα και θα κορυφωθούν, αύριο, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και την καθιερωμένη πορεία.

Τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) καλούν τους πολίτες μαζικά και ειρηνικά να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Ανοιχτό στους πολίτες σκοπεύουν να κρατήσουν το ΑΠΘ, η πρυτανεία του ιδρύματος, η Πολυτεχνική Σχολή και η Σχολή Θετικών Επιστημών  πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεις με συναυλίες, συζητήσεις και προβολή ταινιών.

Συγκεκριμένα, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. τιμά και φέτος την επέτειο του Νοέμβρη του ’73, με μια σειρά εκδηλώσεων, στα ίδια κτίρια όπου λειτούργησαν πριν από 37 χρόνια ο ελεύθερος ραδιοσταθμός, η κατάληψη από χιλιάδες αγωνιστές για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, στα ίδια κτίρια όπου μαζί με άλλους αγώνες μπήκαν οι βάσεις της αρχής του τέλους της χούντας.

Αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

  • 12.00    θα κατατεθούν στεφάνια επί τόπου από τις Πανεπιστημιακές Αρχές, την ομάδα συναγωνιστών του Θωμά Βασιλειάδη στη μνήμη του, από φοιτητές και από πολίτες.

  • 13.00    θα ξεκινήσει μια συζήτηση, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, με παλαιούς φοιτητές του 1961, 62 …, τους εκδρομείς του ’60 … και νεότερους συναδέλφους, για την πορεία μέχρι την ίδρυση της ΦΕΑΠΘ, μέχρι το 1967, μέχρι το 1973

  • 14.30    προβολή της ταινίας του Σάκη Μανιάτη, «Τα Μέγαρα», γυρισμένη το 1973. Επαναληπτική προβολή της ταινίας θα γίνει στις 21.00. Οι προβολές θα γίνουν στο μεγάλο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής

Η ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, ενώ στις 7 το βράδυ διοργανώνεται στην αίθουσα τελετών ανοικτή συζήτηση με θέμα «1973 - 2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα». Μετά την εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο (21.00).

Από πλευρά φοιτητών, ήδη από την περασμένη εβδομάδα αρκετές σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ καταλήψεις έως το τέλος του μήνα προανήγγειλαν το πρωί μέλη του Συντονιστικού οργάνου φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

  • 17.00  Κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και το φοιτητικό κίνημα, με προορισμό το Αμερικανό Προξενείο στην οδό Τσιμισκή. Η προσυγκέντρωση χει οριστεί στις 4 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ

  • 18.00  Συγκέντρωση στην Καμάρα από την Αντιεξουσιαστική Κίνησης    

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων και επικεφαλής τουεορτασμού για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Ν.Τριανταφύλλου ζήτησε περιφρούρηση της πορείας αλλά και διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Από τις 14.30 το μεσημέρι λόγω των εκδηλώσεων, αποκλεισμένο θα είναι το κέντρο της πόλης και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, από 14.30΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.