Skip to main content

Οι 70 μέρες της κυβέρνησης που μοιάζουν με ένα... εξάμηνο

Επειδή το νομοθετικό έργο που προωθήθηκε ήταν πολύ και σημαντικό, προκλήθηκε η αίσθηση του overdose και ακούγεται αυτό το παράδοξο.

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ακόμα και για ευρωπαϊκά δεδομένα, προχωρούν οι πρώτες 70 μέρες της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα, είναι τέτοια η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου, που πολλοί θεωρούν ότι προ πολλού έχουν συμπληρωθεί οι πρώτες 100 και οδεύουμε ολοταχώς προς το.. εξάμηνο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Προφανώς επειδή το νομοθετικό έργο που προωθήθηκε ήταν πολύ και σημαντικό, προκλήθηκε η αίσθηση του overdose και εξ αυτού του λόγου φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που ακούγεται παράδοξο.

Υπάρχουν, πάντως κι άλλα απότοκα αυτής της επίπονης διαδικασίας, που έχει λάβει τη μορφή του «τρέχω 100άρι». Για παράδειγμα, ο ελεγχόμενος εκνευρισμός και η μερική γκρίνια από υπουργούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες πρώτες υπουργικές γκρίνιες για το στενό πρέσινγκ του πρωθυπουργικού γραφείου στην κυβέρνηση ακούστηκαν στο περιθώριο της ΔΕΘ, όπου το κλίμα κάπως χαλάρωσε και οι γραβάτες λύθηκαν. Προέρχονταν κυρίως από παραγωγικά υπουργεία, που ανέλαβαν και την πιο δύσκολη αποστολή: να ορθοποδήσουν την χώρα.

Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί την μηχανισμό που έχει στηθεί και λειτουργεί γι αυτόν ακριβώς το σκοπό. Δεν πτοεί για παράδειγμα, τον υφυπουργό Ακη Σκέρτσο, που «κρατάει» τις σημειώσεις με τις υποχρεώσεις του κάθε υπουργού. Κι ενημερώνει τον προϊστάμενο του στο πρωθυπουργικό γραφείο, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος με τη σειρά του, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ενημερώνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στην κυβέρνηση, μάλλον, αργά αλλά σταθερά, θα πρέπει να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την ιδέα...