Skip to main content

Η 83η ΔΕΘ ως ασίστ σε μια Θεσσαλονίκη που πρέπει να μάθει να… σκοράρει

Μακάρι τα «απόνερα» της 83ης ΔΕΘ, που ήδη πριν καν ανοίξει καλά καλά τις πύλες της προσφέρει πολλά ερεθίσματα, να απλωθούν σε βάθος χρόνου.

Η φετινή, 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 του μηνός, έχει εκ των προτέρων περισσότερο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες. Η δυναμική επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά από δέκα χρόνια δίνει ήδη διαφορετική διάσταση στη διοργάνωση. Το περίπτερο των έξι στρεμμάτων, οι 60 περίπου μεγάλες εταιρίες, η πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, οι υψηλές πολιτικές παρουσίες και το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων δημιουργούν ένα σύνολο πρωτόγνωρο για τη Θεσσαλονίκη – εάν όχι για την Ελλάδα γενικότερα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι προθέσεις των Αμερικανών να συμμετάσχουν στην Έκθεση με αυτόν το διευρυμένο τρόπο, αποδεχόμενοι την πρόταση να είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, ώθησε και τις ελληνικές συμμετοχές να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Να προσπαθήσουν τουλάχιστον.

Έτσι η ψηφιακή Ελλάδα που «συνωστίζεται» στο περίπτερο 12 αποδεικνύει ότι η χώρα έχει δυνατότητες, που παραμένουν σε σημαντικό βαθμό αθέατες.  
Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η αξιοποίηση της δυναμικής που αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο δεκαήμερο στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Με απλά λόγια, το στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη είναι να μην εξαντληθεί το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου η θετική και δημιουργική ενέργεια που θα παραχθεί και θα συσσωρευτεί από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Να επεκταθεί και να διευρυνθεί. Τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις για το επόμενο στάδιο. Διότι το έργο το έχουμε ξαναδεί: ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες να εξελίσσονται για λίγο και στη συνέχεια να ξεθυμαίνουν και να ξεχνιούνται, χωρίς να αφήνουν πίσω τους σχεδόν κανένα ίχνος. Προφανώς από το «σύστημα Θεσσαλονίκη» -ενδεχομένως το πρόβλημα να αφορά όλη τη χώρα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το πεδίο δράσης είναι η Θεσσαλονίκη- λείπουν οι επιταχυντές και οι πολλαπλασιαστές. Δεν υπάρχουν δηλαδή είτε οι αυτοματοποιημένες, είτε οι at hoc διαδικασίες, που θα κεφαλαιοποιήσουν μια πρόταση ή μια ιδέα.

Τα αντανακλαστικά στην πόλη δεν οδηγούν στην άμεση διαμόρφωση πρωτοβουλιών με αφορμή όσα θα συμβούν στα αμέτρητα events και στις συζητήσεις – εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Διότι είναι απολύτως βέβαιον ότι τα ερεθίσματα που θα υπάρξουν θα είναι πολύ περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Μόνο που το «σύστημα» -από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, τα πανεπιστήμια και τους παραγωγικούς φορείς, μέχρι τις επιχειρήσεις- δεν είναι εκπαιδευμένο να κάνει με ευκολία, ευλυγισία και ευελιξία το επόμενο προωθητικό βήμα. Το παθητικό «να δούμε» ή «να το δούμε» κυριαρχεί ακόμη και σήμερα, σε μια εποχή που η ταχύτητα στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα. Σε πολλές περιπτώσεις και όρο επιτυχίας, ακόμη και επιβίωσης.

Μακάρι τα «απόνερα» της 83ης ΔΕΘ, που ήδη πριν καν ανοίξει καλά καλά τις πύλες της προσφέρει πολλά ερεθίσματα, να απλωθούν σε βάθος χρόνου. Όταν θα παράγουν αποτελέσματα οι κινήσεις, που θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την 16η Σεπτεμβρίου. Ειδικά η έντονη παρουσία των ΗΠΑ, που εστιάζουν κυρίως στα θέματα της τεχνολογίας, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, προσφέρει πολλές δυνατότητες για συνέργειες, συνεργασίες, αλλά και για την κατοχύρωση πρόσθετης τεχνογνωσίας σε αρκετούς τομείς. Η πτήση στον «αυτόματο πιλότο» και η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζουν για πολλά χρόνια κάποιες δήθεν δημιουργικές διαδικασίες στη Θεσσαλονίκη -από συλλογικότητες της μίας μόνο σφραγίδας και ημερίδες των πέντε δέκα ατόμων, μέχρι τις μελέτες που κλειδώνονται στους φοριαμούς και εργασίες που απλώς φτάνουν έως το «τυπωθήτω»- έχουν εξαντληθεί. Οι πράξεις και τα αποτελέσματα τους είναι το μέτρο της επόμενης ημέρας. Αλλά και της νέας εποχής. Για τη Θεσσαλονίκη η φετινή ΔΕΘ προσφέρει μια καλή ασίστ…