Skip to main content

Η αδράνεια στη Θεσσαλονίκη πιο ισχυρή από τις εντολές του Μαξίμου

Ούτε οι πρωθυπουργικές εντολές ούτε οι υπουργικές διαβεβαιώσεις ούτε οι υπηρεσιακές πρωτοβουλίες κατάφεραν να μετακινήσουν το ΑΤ Λευκού Πύργου.

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2013. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούσαν την εθιμοτυπική τους επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κάποιους από τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων. Θέμα της συνάντησης ήταν τα αιτήματα των φορέων της Βορείου Ελλάδος ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως και της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Θεσσαλονίκη.

Αφού, λοιπόν, συζητήθηκαν τα του δεύτερου –τότε- Μνημονίου και άλλα ζητήματα της αγοράς και της οικονομίας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης ανέφερε στον κ. Σαμαρά ότι καλό θα ήταν να φύγει από την Αριστοτέλους το αστυνομικό τμήμα, διότι βρίσκεται στον άξονα-πεζόδρομο του κέντρου της πόλης  και η παρουσία του επιβαρύνει την εικόνα της τουριστικής αυτής περιοχής. Από τη σύντομη συζήτηση προέκυψε ότι το Α.Τ. μπορεί άνετα να μετακομίσει σε χώρο της Έκθεσης, κοντά στην πύλη της ΧΑΝΘ, όπου θα λειτουργεί σε καλύτερες για τους αστυνομικούς συνθήκες. Εκείνη τη στιγμή, ενώπιον όλων, ο κ. Σαμαράς σήκωσε το τηλέφωνο, κάλεσε τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια, του έθεσε το θέμα επιτακτικά και πήρε τη διαβεβαίωση ότι η μετακόμιση θα δρομολογηθεί άμεσα. Μάλιστα, αμέσως μετά την διοργάνωση της ΔΕΘ εκείνης της χρονιάς, κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μίλησε με τη διοίκηση, είδε τον χώρο, τον ξαναείδε και τελικά τον ενέκρινε. Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα–κυρίως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, του οποίου μέλη είναι οι μαγαζάτορες της περιοχής- έμειναν με την εντύπωση ότι η μετακόμιση θα γίνει, ακόμη κι αν καθυστερήσει λίγους μήνες για γραφειοκρατικού λόγους.

Η ιστορία είναι διδακτική. Όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορούν στο κέντρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου παραμένει μέχρι σήμερα –τρία χρόνια από τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου-ακλόνητο στη θέση του επί της οδού Αριστοτέλους, ανάμεσα στην Ερμού και τη Βασιλέως Ηρακλείου, κατεβαίνοντας αριστερά. Με τις σκοπιές, τα κιγκλιδώματα, τις φωνές, τις συλλήψεις, τους σουλατσαδόρους. Ούτε οι πρωθυπουργικές εντολές, ούτε οι υπουργικές διαβεβαιώσεις, ούτε οι υπηρεσιακές πρωτοβουλίες έχουν σταθεί ικανές να το μετακινήσουν. Η αδράνεια αποδείχθηκε ανθεκτικότερη όλων αυτών.   

Το ζήτημα επανέρχεται σήμερα στην επικαιρότητα για δύο λόγους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Voria.gr. Κατ’ αρχήν διότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παπάς ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να αποσύρει τα αυτοκίνητά της από τον πεζόδρομο μπροστά από το τμήμα. Επίσης, διότι αποκαλύπτεται ότι ο χώρος στην Έκθεση όχι μόνο υπάρχει και εξακολουθεί να παραμένει διαθέσιμος, αλλά η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, ως μη όφειλε, διαθέτει 100.000 ευρώ για την αναβάθμιση του κτιρίου, ώστε η εγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών να γίνει ευχερέστερη, πιο ευχάριστη και λειτουργική. Μόνο που η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ζητά την αλλαγή άδειας χρήσης του κτιρίου, που προοριζόταν για εστιατόριο! Τυπικό, σωστό και δίκαιο. Ακόμη κι αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις προ διετίας –και χάρη στο νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων- απέκτησαν οικοδομική άδεια τα μισά περίπτερα της ΔΕΘ, που λειτουργούσαν κανονικά επί δεκαετίες, χωρίς κανείς αρμόδιος να ενδιαφερθεί.

Με όλα αυτά τα δεδομένα το συμπέρασμα είναι ασφαλές. Το Α.Τ. Λευκού Πύργου θα παραμείνει στην Αριστοτέλους το επόμενο διάστημα. Ο πεζόδρομος, ένα από τα έργα που έγιναν ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997 για να αναβαθμίσει το κέντρο, να το καταστήσει πιο λειτουργικό, πιο προσβάσιμο και πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες, θα παραμείνει πάρκινγκ. Για την αστυνομία, για τις δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται δίπλα και απέναντι, αλλά και για το Ηλέκτρα Παλλάς, που συχνά φιλοξενεί λιμουζίνες στην είσοδό του, ενδεχομένως «εθιμικώ δικαίω».