Skip to main content

Η Αυστραλία ζητεί διεθνή έρευνα για την προέλευση του Covid-19

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Mαρίζ Πέιν, εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες για τη διαφάνεια της Κίνας στο ζήτημα του κορωνοϊού

Σφίγγει ο κλοιός πιέσεων γύρω από την Κίνα και τον τρόπο που χειρίσθηκε την εξάπλωση του κορωνοϊού, με την Αυστραλία να ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας σε διεθνές επίπεδο για την προέλευση του ιού και το πώς εξαπλώθηκε.

Η διασπορά του Covid-19 θεωρείται ότι άρχισε από μια υπαίθρια αγορά στην κινεζική πόλη Βουχάν. Μέσα σε τρεις μήνες έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, προσβάλλοντας 2,3 εκατ. ανθρώπους και προκαλώντας σχεδόν 160.000 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Mαρίζ Πέιν, εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες για τη διαφάνεια της Κίνας. «Τα ζητήματα που αφορούν τον κορωνοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνει μια τέτοια έρευνα», δήλωσε στην τηλεόραση του ABC.

«Στην πραγματικότητα, η Αυστραλία επιμένει σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού προτού εξαντληθούν τα όρια του συστήματος υγείας, ανακοινώνοντας σήμερα 53 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 6.586 τον συνολικό αριθμό, με 71 θανάτους.

Το αίτημα της Καμπέρα για τη διεξαγωγή έρευνας σε διεθνές επίπεδο έρχεται σε μια εποχή έντασης στις σχέσεις μεταξύ της χώρας και του σημαντικότερου εμπορικού της εταίρου. Την ίδια στιγμή, και οι ΗΠΑ εντείνουν την κριτική τους σε βάρος της Κίνας για έλλειψη διαφάνειας, με τον πρόεδρο Τραμπ να προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα υποστεί τις συνέπειες εάν αποδειχθεί ότι εις γνώσιν του είναι υπεύθυνο για την πανδημία.