Skip to main content

Η Αυστρία παραμένει στο πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και θα συνεχίσει κανονικά τη χορήγησή του.

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Προηγουμένως, ο EMA είχε διερευνήσει μια σχέση μεταξύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης του εγκεφάλου και του συγκεκριμένου εμβολίου και είχε διευκρινίσει ότι διακρίνει μία ενδεχόμενη σύνδεση, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και συνεπώς, συνιστάται η χρήση του εμβολίου χωρίς περιορισμούς".

Σε αυτό προσανατολίζεται η Αυστρία, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να επισημαίνει ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί η θετικός συσχετισμός "οφέλους-κινδύνου" σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, "προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια".

Όσον αφορά τις θρομβώσεις, δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων συμβάντων", τα συμβάντα έχουν πλέον χαρακτηριστεί καλά και έχουν καθοριστεί κριτήρια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τονίζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η οποία επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια και ο χαμηλός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την τραγωδία της πανδημίας του κορωνοϊού.