Skip to main content

Η Αυστρία παρατείνει τους μεθοριακούς ελέγχους

Και μετά τον Φεβρουάριο επιθυμεί η Αυστρία να διατηρήσει τους ελέγχους, όπως δηλώνει στην Die Welt ο υπ. Εσωτερικών Σομπότκα.

Με τις δηλώσεις του ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε για άλλους τρεις μήνες τους μεθοριακούς ελέγχους με την επισήμανση ότι αυτοί οι τρεις μήνες θα είναι και οι τελευταίοι. Μάλιστα όταν έγινε η ψηφοφορία τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα τάχθηκε εναντίον της παράτασης με το επιχείρημα, το οποίο έδωσε και γραπτώς, ότι τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ελέγχονται στο μεταξύ τόσο καλά που δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να διέλθουν πρόσφυγες μέσω της επικράτειάς της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους»

Ωστόσο, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα έχει διαφορετική άποψη. «Όσο καιρό η ΕΕ δεν είναι σε θέσει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα θα εφαρμόζουμε στην Αυστρία τα δικά μας μέτρα» δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt . «Για την εσωτερική ασφάλεια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος έρχεται στη χώρα μας. Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση πρόθυμος να διακινδυνεύσω καταστάσεις». Κατά την άποψή του επιστροφή στο Σένγκεν θα δικαιολογούνταν μόνο εάν υπήρχε συνολική ευρωπαϊκή λύση για την προστασία των συνόρων. «Τέτοια λύση δεν βλέπω να έρχεται μέχρι τον Φεβρουάριο, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί ευρωπαίοι ομόλογοί μου».

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών εξαγγέλλει ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εφαρμόζει ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Αυστρία. «Θεωρώ ότι νομοθετική κατοχύρωση ενός ανώτατου ορίου είναι αναπόφευκτη για μια ρεαλιστική και υπεύθυνη προσφυγική  πολιτική», τονίζει. «Θα πρέπει επιτέλους να έχουμε το θάρρος να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται, αλλά και απόρριψη όλων εκείνων που έρχονται σε μας για οικονομικούς λόγους και δεν έχουν καμιά προοπτική». Και κάνει έκκληση για περισσότερο ρεαλισμό στις συζητήσεις που γίνονται για τα θέμα. «Η μαζική και ανεξέλεγκτη έλευση προσφύγων δεν προσφέρει μόνο πολιτισμικό πλούτο, αλλά φέρνει επίσης οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις».

Ανώτατο όριο προσφύγων και στην ΕΕ

Σε σχέση με τον συνεχώς αυξανόμενο τρομοκρατικό κίνδυνο ο Σομπότκα θυμίζει πόσοι χιλιάδες πρόσφυγες «εξαφανίστηκαν» τον περασμένο χρόνο. «Είναι σαφές ότι κρύβουν ένα τεράστιο δυναμικό επικινδυνότητας που εμείς ως δημοκρατική και ανεπτυγμένη χώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε». Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild υπάρχει ένα σχέδιο του αυστριακού υπουργού Δικαιοσύνης Χανς Πέτερ Ντοσκοτσίλ που περιλαμβάνει ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων για ολόκληρη την ΕΕ. Το σχέδιο αυτό επιδιώκει η Βιέννη να αποτελέσει τον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής και θα το υποβάλλει προσεχώς στις Βρυξέλλες.

Η θέσπιση ανώτατου ορίου για την υποδοχή προσφύγων συνεχίζει να απασχολεί και τη Γερμανία και να αποτελεί σημείο διαμάχης ανάμεσα στα δύο χριστιανικά κόμματα. Μάλιστα ενδέχεται να αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην προεκλογική εκστρατεία και από εκεί να εξαρτηθεί η συμμετοχή του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος σε μετεκλογική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεχόφερ αρνούνται να συμβιβαστούν. Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα εσωτερικής πολιτική των δύο κομμάτων Άρμιν Σούστερ, από το CDU και ο Στέφαν Μάιερ από το CSU πρότειναν στους δύο πολιτικούς τη λύση μιας «ευέλικτης οροφής», η οποία θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο και θα συνδέεται με τον αριθμό των νεοεισερχομένων προσφύγων της προηγούμενης χρονιάς.

Welt, KANN, dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle